Menu Zavřít

Pokud úřady malým a středním podnikům nezaplatí do 30 dnů, čekají je pokuty

9. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Orgány veřejné správy budou muset svým smluvním partnerům zaplatit nejpozději do 30 dnů, jinak budou čelit finančním sankcím. Opatření je součástí dodatku novely směrnice o opožděných platbách, který včera předložila Evropská komise.

Autor: ec.europa.eu

Novelizace směrnice o opožděných platbách je jedním ze čtyř legislativních návrhů obsažených v Aktu pro malé a střední podniky (Small Business Act), který Komise předložila vloni v červnu.

Původní směrnice byla přijatá v roce 2000 a její novelizace je považována za nejméně sporný bod celého Aktu. I přesto ale Komise s jejím předložením, které oznámila již před několika týdny, váhala, neboť se vyskytly obavy, že by přísnější pravidla mohla ovlivnit svobodu k uzavírání smluv.

Dodatek byl jedním z klíčových požadavků malých a středních podniků. Platební neschopnost smluvních partnerů ohrožuje právě menší firmy, především ty, které se nachází v počáteční fázi podnikání.

Návrh novely je jedním z legislativních opatření, jejichž schválení předpokládá Akt pro malé a střední podniky. Návrh by měl pomoci malým a středním podnikům, které získají veřejnou zakázku a které se díky opožděným platbám ze strany veřejného zadavatele mohou dostat do finančních potíží.

Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, budou muset státní orgány, vlády a evropské agentury malým a středním podnikům vyplatit kompenzaci za vzniklé náklady a paušálně stanovený úrok ve výši 5% z dlužné částky počínaje prvním dnem prodlení.

Podle Evropské komise jsou opožděné platby problémem v celé Evropě a veřejné orgány proto vyzývá, aby šly ostatním dlužníkům příkladem a své závazky vyrovnaly do 30 dnů.

Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen, který je odpovědný za podnikání a průmysl, je přesvědčen, že takové opatření pomůže malým firmám uvolnit tlak vznikající v souvislosti s finanční krizí.

„Opožděné platby ze strany veřejné správy bychom již neměli tolerovat. Dnešní návrh představuje důležitý impuls, který pomůže překonat hospodářskou krizi tím, že zamezí dalším bankrotům, zlepší podnikové cashflow a dlouhodobě tak posílí konkurenceschopnost evropských podniků,“ uvedl komisař.

Evropská asociace živnostníků a malých a středních podniků UEAPME návrh přivítala, ale zároveň dodala, že je třeba jej ještě vylepšit.

Právo na kompenzaci vzniklých nákladů i návrh, který veřitelům umožňuje požadovat na dlužníkovi úrokovou sazbu z prodlení bude pro veřejné orgány představovat dobrou motivaci k včasnému splacení závazků, říká UEAPME.

Nelíbí se jí ale, že směrnice nakonec neupravuje transakce mezi podnikateli a privátními klienty. Malé podniky tak zůstanou ohrožené platební neschopností soukromých odběratelů.

BRAND24

„I přes dobré záměry a chvályhodnou snahu komisaře Verheugena není dnešní návrh pro malé podnikatele úplně ideální,“ říká generální tajemník asociace Andrea Benassi.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).