Menu Zavřít

Pokles stavebnictví zpomalil, přibylo zahájených bytů

7. 10. 2016
Autor: čtk

České stavebnictví v srpnu zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta z 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. V letošním srpnu přibylo zahájených bytů, ubylo ale dokončených bytů a vydaných stavebních povolení.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 8,4 procenta. Letošní srpen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů vyšší o 0,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 1,1 procenta, v inženýrském se snížila o 18,2 procenta.

Cz Construction Output

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému srpnu o 5,2 procenta méně, bylo jich 6702. „Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 klesla o 2,9 procenta,“ uvedl Český statistický úřad.

Bytů bylo v srpnu zahájeno meziročně o 5,1 procenta více, stavět se začalo 2539 bytů. Nárůst statistici evidují u bytů v rodinných domech, v bytových domech ale zahájených bytů ubylo. Dokončených bytů bylo v srpnu meziročně méně o 12,3 procenta, celkem 1834 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech klesl, v bytových domech vzrostl.


Najděte si hypotéku s nejnižšími úrokovými sazbami


Pracovníků ve stavebnictví v srpnu ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 2,5 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 8,2 procenta a činila 32 561 korun.

„Jestliže průmysl se podle očekávání může chlubit silným růstem, stavebnictví nepřekvapilo dalším výrazným propadem. Ani v srpnu se nepodařilo zvrátit dosud velmi negativní trend stavební výroby, která strádá nedostatkem nových zakázek. Loňský boom odvál čas s tím, jak se vyčerpaly dříve nevyužité peníze z EU,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Nyní je podle něj nový balík peněz z Unie sice opět na stole, ale není ho za co rozdělit.

Volných bytů v Praze ubývá. Čtěte více:

Počet volných bytů v Praze klesl o třetinu

 Byty - ilustrační foto

Podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce stojí za poklesem stavebnictví také nesmyslně složitý proces povolování nových staveb, který je podle něj nejsložitější v celé Evropské unii. „Negativní čísla ze stavebnictví reportuje ČSÚ každý měsíc, přesto to nikoho nevzrušuje. Vláda před volbami rozhazuje peníze takřka každému, kdo si o ně řekne. Na významný sektor, který se na HDP země podílí zhruba šesti procenty, však stále zapomíná,“ doplnil Korec.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda připomněl, že úroveň stavebnictví je stále hluboko pod úrovní předkrizového roku 2008, podle ČSÚ téměř o pětinu. „Za letošním prudkým poklesem stojí nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také tíživé dopady unijní regulatoriky EIA, tedy posuzování dopadů staveb na životní prostředí. To zpomaluje realizaci řady stavebních projektů,“ sdělil Kovanda.


Čtěte také:

BRAND24

Komentář: Poněkud nešťastný způsob makání

Značný pokles. Veřejných zakázek ve stavebnictví ubylo 39 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).