Menu Zavřít

Pojišťovny vtrhly na venkov

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Letos půjde na dotace k zemědělskému pojištění půl miliardy korun. Za poslední čtyři roky už stát rolníkům rozdělil téměř 1,8 miliardy korun

Český zemědělec se stává terčem zájmu tuzemských pojišťoven. Ještě nedávno kralovali trhu pouze čtyři hráči. Česká pojišťovna, Generali Pojišťovna, Agra a Hasičská vzájemná však musí nyní počítat s konkurencí. Na venkov se totiž rozhodla zaútočit i ČSOB Pojišťovna spolu s Kooperativou, která rozjela nabídku loni na podzim. Obě shodně tvrdí: Zájem o toto pojištění je vysoký. A už brzy možná přibudou další. „Vyloučit to nelze, už proto, že ve světě jsme v této oblasti velmi aktivní,“ poznamenal bez dalších podrobností mluvčí Allianz Václav Bálek.
České zemědělství se loni pochlubilo rekordním ziskem ve výši 16,4 miliardy korun, což je dvojnásobek oproti roku 2010. Zejména díky dotacím se rolníkům daří a pojišťovny toho hodlají náležitě využít.

Štědré dotace

Zájem o pojištění je ze strany zemědělců i pojišťoven velký zejména díky štědré státní podpoře. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) utrácí každý rok stovky milionů korun za dorovnání nákladů spojených s pojištěním plodin a hospodářských zvířat. Výše podpory přitom činí až padesát procent z uhrazeného pojistného v závislosti na druhu pojištění. Zemědělci tudíž mohou díky dotacím výrazně ušetřit. „Pro letošní rok máme plánovanou obdobnou částku, která byla pro rok 2011, a to je 500 milionů korun na podpůrný program úhrady části zaplacených nákladů na zemědělské pojištění,“ uvedl šéf PGRLF Martin Karban.
Loni si zažádalo o tento druh dotace rekordní množství zemědělců – 6381. Podle Karbana zatím PGRLF vyplatil za loňský rok 497 milionů korun, číslo se ale ještě může změnit. „Počet schválených žádostí pro rok 2011 není konečný, neboť probíhá administrace žádostí. K 16. březnu máme posouzeny a do podoby odeslané smlouvy zpracovány více jak tři čtvrtiny celkového počtu přijatých žádostí,“ doplnil.
Od roku 2008 už PGRLF rolníkům rozdělil formou těchto příspěvků téměř 1,8 miliardy korun. Na dotace k pojištění ovšem dosáhne pouze malý či středně velký podnik, jež má příjmy ze zemědělské prvovýroby. Pojišťovny přiznávají, že bez dotací, by obor jen těžko mohl růst. „Podpora pojištění, která v minulých letech dosáhla již velmi významného podílu 50 procent předepsaného pojistného, je jedním z důležitých faktorů nárůstu propojištěnosti orné půdy, sadů, vinic a chmelnic v České republice. Jen za posledních pět let došlo ke zvýšení o 15 procent,“ říká Alena Stiborová, šéfka odboru zemědělského pojištění České pojišťovny, jedničky na trhu v daném segmentu.
Po roce 2013 by se systém státní podpory pojištění pro zemědělce měl změnit. Konkrétní detaily ale zatím nejsou jasné, neboť se dojednávají v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie. Maximální míra podpory by mohla stoupnout i nad hranici šedesáti procent, ovšem finanční kompenzace by se týkala pouze rozsáhlejších škod.

Prostor pro růst

Podle České asociace pojišťoven (ČAP) došlo v loňském roce oproti roku 2010 k nárůstu předepsaného pojistného ve všech druzích zemědělského pojištění. „Lze předpokládat, že > se zvyšováním četnosti živelních událostí bude v budoucnu význam zemědělského pojištění a zájem o ně stoupat a že se rozšíří i počet pojistitelů, kteří je poskytují,“ konstatovala specialistka neživotního pojištění Marcela Kubešová z ČAP. Tato slova přitom potvrzuje i poslední zpráva o stavu zemědělství vydaná v loňském roce. Z ní vyplývá, že propojištěnost zemědělsky obhospodařovaných ploch činí necelých padesát procent a v případě propojištěnosti hospodářských zvířat jsou Češi na osmdesáti procentech. „Lze konstatovat, že podpora přinesla žádoucí rozvoj pojistného trhu v segmentu zemědělského pojištění. Přesto je dosud propojištěnost plodin v Česku nižší než třeba v sousedním Rakousku nebo Německu,“ upozorňuje zmiňovaný materiál.
Rezervy připouští také Edita Křížová, šéfka marketingu společnosti Die Österreichische Hagelversicherung, jejíž organizační složka je pod názvem Agra pojišťovna významným hráčem na českém trhu. „Současná míra podílu pojištěných zemědělců je v České republice navzdory poměrně štědré dotaci poskytované Podpůrným lesnickým a rolnickým fondem relativně nízká. Prostor pro růst tohoto podílu je tedy značný,“ domnívá se Křížová.

Konkurence zhoustne

Posledním nováčkem na trhu zemědělského pojištění je zatím Kooperativa. „ Odezva na naše nabídky byla velmi vysoká,“ pochvaluje si šéf pojištění hospodářských rizik pro střední Čechy Miroslav Pánek. „Prostřednictvím makléřských společností jsme s naší nabídkou oslovili nové potenciální klienty. Zároveň jsme ji předložili i klientům, u nichž jsme již na pojištění participovali třeba při pojištění majetku,“ vysvětluje.
Kooperativa přitom už v minulosti tento druh pojištění nabízela. V roce 2002 se ale z trhu stáhla. Stejně jako ČSOB Pojišťovna, která přestala zemědělské pojištění poskytovat v roce 2004. „Naším vstupem na trh chceme oživit stagnující počet pojistitelů, podpořit větší zájem klientů především v oblasti pojištění plodin, kde se nám jeví současná propojištěnost vzhledem k výši poskytované podpory na pojištění plodin z PGRLF jako relativně nízká,“ vysvětlil návrat na trh Marek Cach, šéf odboru specifických druhů pojištění ČSOB Pojišťovny, která oslovila zemědělce s nabídkou v loňském roce. „Považujeme oblast zemědělství za zajímavý segment, a to z důvodu, že tento resort prošel v období posledních deseti letech různými majetkovými a ekonomickými změnami, které přispěly ke stabilitě podnikání v této oblasti,“ zmiňuje vedle štědrých dotací další kvality oboru Cach. Spokojení jsou ale i tradiční poskytovatelé zemědělského pojištění. „Každým rokem přijaté pojistné stoupá,“ pochvaluje si šéfka marketingu Hasičské vzájemné pojišťovny. „Propojištěnost se z třiceti procent v roce 2000 posunula na současných 58 procent,“ upřesnil mluvčí Generali Jiří Cívka

Zatím v plusu

Z dat PGRLF vyplývá, že pojišťovnám se od roku 2007 daří vybírat na pojistném víc než miliardu korun. Finanční domy tak za poslední dva roky inkasovaly více, než zaplatily na plnění za úhradu škod. Čísla za rok 2011 jsou sice zatím předběžná, ale lze předpokládat, že rok 2009, kdy pojišťovny musely vyplatit za náhradu škod víc, než se jim podařilo vybrat, zůstane zatím jediný.
Finanční domy mají v současné době obavy, zda rostoucí konkurence nebude příliš tlačit na snížení cen zemědělského pojištění. To by totiž v kombinaci s úsporami, které kvůli krizi dominují téměř všude, mohlo vést ke zpomalení růstu celého trhu. Zemědělské pojištění ale zatím stále tvoří okrajový segment neživotního pojištění. Přes zemědělce se ovšem mohou pojišťovny dostat k vyššímu podílu na trhu v jiných segmentech, neboť jim mohou pojistit například motorová vozidla, stroje, budovy anebo prodat životní pojištění.

CONTENT24

Zemědělce my rádi

Pojišťovny, které zařadily do své nabídky i služby určené výhradně zemědělcům
Česká pojišťovna
Generali Pojišťovna
Hasičská vzájemná pojišťovna
Agra pojišťovna
ČSOB Pojišťovna
Kooperativa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).