Menu Zavřít

Pohrobek IPB startuje

10. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Po letech snažení konečně úspěch

Po letech snažení konečně úspěch. Minulý týden poprvé otevřela dveře své pražské pobočky Evropsko-ruská banka (ERB), kterou plně vlastní První česko-ruská banka (PČRB). „Chci poděkovat především České národní bance,“ prohlásil šéf banky Roman Popov na slavnostním otevření nové pobočky. Má se proč radovat, licenci dostala banka od ČNB loni po dvou neúspěšných žádostech. V letech 2004 a 2005 čeští centrální bankéři žádost Rusů o licenci zamítli kvůli nejasné majetkové struktuře.
PČRB ovládají dva muži. Tři čtvrtiny drží Popov, který v minulosti působil ve Strojtransgazu podnikajícím v plynárenské infrastruktuře. Nyní se ale prezentuje jako nezávislý bankéř. Pětadvacet procent vlastní Viktor Lorenc, který dosud zůstává výkonným šéfem Strojtransgazu. Podle informací týdeníku EURO se oba muži museli kvůli licenci od ČNB zavázat, že si podíly v bance podrží. Centrální bankéři se totiž obávali, že by se ze svých závazků mohli snadno vyvázat. Navíc Strojtransgaz, se kterým jsou oba majitelé pevně spjati, je firma plně ovládaná ruským plynárenským gigantem Gazpromem.
Licence v Česku otevře Rusům dveře do celé unie. Popov řekl, že se banka bude zaměřovat na financování česko-ruského obchodu. Firmám nabídne úvěry, výhodné úročení vkladů, směnu korun a rublů, zajištění rizik a perfektní znalost ruského regionu. Nabízet bude i investice do ruských akcií a fondů. Zaměřovat se prý bude především na středně velké soukromé firmy a okrajově i na fyzické osoby nebo státní instituce. Popov také uvedl, že banka plánuje několik dalších poboček. V této souvislosti zmínil například Karlovy Vary.
Banka má velmi zajímavou historii. V roce 1996 ji založila Investiční a poštovní banka (IPB) spolu s ruským bankovním domem Vozrožděnije. Ten ale kvůli finanční krizi v Rusku v druhé polovině devadesátých let z banky vystoupil a celý podnik ovládla IPB, která později zkrachovala. Nový majitel ČSOB banku poslal do České konsolidační agentury (ČKA). V roce 2002 ČKA prodala 75 procent banky společnosti Strojtransgas, tedy firmě, kterou založili lidé spojení s Gazpromem. Popov byl v té době v managementu Strojtransgasu. Později získal podíly od ČKA, ale i od Strojtransgasu, který v roce 2007 z banky odešel. Donedávna se Evropsko-ruská banka jmenovala Banka mezinárodní spolupráce.
Když loni v květnu ruští bankéři získali licenci, prohlásili, že pomohl vliv podpory ze strany ruské vlády. Centrální bankéři v Česku se tehdy proti takovému tvrzení velmi ostře ohradili. „Doufám, že vyjádření představitelů PČRB o významu podpory různých politiků v procesu předcházejícím získání licence bylo určeno obecenstvu v jiné zemi, než je Česko. Předpokládám také, že zde budou respektovat jak nezávislost regulátora na politických tlacích obecně, tak také fakt, že se pohybují v prostředí právního státu,“ vzkázal do Ruska viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).