Menu Zavřít

Podváděl s emisemi i Mercedes? Majitelé vozů podali v USA novou žalobu

8. 4. 2016
Autor: Redakce

Majitelé naftových automobilů Mercedes-Benz podali ve Spojených státech novou hromadnou žalobu, podle které tyto vozy pravděpodobně disponují systémem pro falšování testů emisí. Německý koncern Daimler, jenž automobily Mercedes vyrábí, však takovéto obvinění nadále odmítá.

Podle americké právní firmy Hagens Berman, která podobnou žalobu vznesla již v únoru, nyní nové testy ukázaly, že naftové automobily Mercedes-Benz s technologií BlueTEC vypouštějí ve skutečném provozu mnohem více emisí oxidů dusíku než při testování v laboratorních podmínkách. To podle firmy budí dojem, že Daimler podobně jako německý konkurent Volkswagen používá systém pro manipulaci s testy.

Daimler nicméně uvedl, že i novou žalobu považuje za neopodstatněnou. „Náš postoj se nemění. Prvek, který by nepřípustným způsobem redukoval emise, se ve vozidlech Mercedes-Benz nenachází,“ dodal. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) si již v reakci na únorovou žalobu vyžádala od Daimleru informace, nezahájila však žádné oficiální vyšetřování, napsala agentura Reuters.

EPA loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

BRAND24


Čtěte také:

Akcie VW klesly. Žaloba v USA může firmu přijít na 48 miliard dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).