Menu Zavřít

Podpora solární energetiky přijde až 25 miliard korun

15. 1. 2010
Autor: profit

Češi zaplatí 15 až 25 miliard korun do dvou let v cenách elektřiny za podporu solární energetiky. Většinu vynaloží firmy jako největší odběratelé.

Autor: Jakub Hněvkovský

BRAND24

Pro představu to činí až 2500 korun na každého obyvatele země, včetně dětí a důchodců. Tato částka je téměř desetkrát větší než nyní, což způsobuje rozsáhlá výstavba nových slunečních elektráren. Investoři spustili v loňském roce solární parky o celkovém výkonu 350 megawattů, což bylo o tři čtvrtiny více, než se očekávalo. V příštím roce přibude dalších nejméně 1000, možná dokonce 2000 megawattů. Výkon slunečních elektráren by tak převyšoval výkon elektrárny Temelín.

„Když se podíváme na letošní tempo růstu investic, je tisíc megawattů téměř jistých. Mohou to být ale až dva tisíce,“ uvedl místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Za zákonem garantovanou výkupní cenou se do Česka hrnou investoři z celého světa. „Investici do solární energie je možné přirovnat ke státnímu dluhopisu, ovšem počítá se tu s daleko vyšším výnosem,“ vysvětlil Němeček. Stát nedokáže solární příval zastavit dříve než v příštím roce, kdy začne platit novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).