Menu Zavřít

Podpora odbytových družstev po česku

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

hlasy čtenářů Jako by pan ministr zemědělství Palas neměl dost mediálně profláknutých kauz. Připomeňme například případ státních Lesů, kde po roce a půl musel odvolat jím dosazeného generálního ředitele, nebo neschopnost řešení obilní krize, kdy peníze za intervenční obilí přijdou až letos v září a kvůli plným skladům nebude kam uskladnit sklizeň letošní.

hlasy čtenářů

Jako by pan ministr zemědělství Palas neměl dost mediálně profláknutých kauz. Připomeňme například případ státních Lesů, kde po roce a půl musel odvolat jím dosazeného generálního ředitele, nebo neschopnost řešení obilní krize, kdy peníze za intervenční obilí přijdou až letos v září a kvůli plným skladům nebude kam uskladnit sklizeň letošní. Bylo by možné vyjmenovat spoustu dalších přehmatů a nestačily by nám ani prsty na obou rukách.

Přesto pan ministr prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) letos v lednu rozjel další, tentokrát bleskovou akci: správní řízení s jedenácti mlékařskými odbytovými družstvy. Řízení mělo skončit do konce ledna a výsledkem mělo být odebrání licence registrovaného odběratele syrového kravského mléka. To samozřejmě SZIF učinit může. Zarážející však je na naše poměry obdivuhodná rychlost, s jakou vše mělo být hotovo. Naštěstí se mlékařským družstvům podařilo promptně zajistit i vyjádření komisaře EU pro obchod. Ten konstatoval, že odbytová družstva postupují v souladu s unijní legislativou. I když SZIF nesdělil důvody následného rychlého stažení správního řízení, nelze se domnívat, že na poslední chvíli zvítězil zdravý rozum - spíše váha argumentů.

Je zajímavé, že státní hydra dávala družstvům například na seznámení s obsahem materiálů šílené termíny, fakticky v hodinách, maximálně pár dnech. Je také zajímavé, že akce následovala po prohlášení ministerstva, že bude hledat cesty jak omezit vývoz českého mléka.

BRAND24

Odborná zainteresovaná veřejnost tvrdí, že šlo o pomstu Madety, které zemědělci přestali dodávat část své produkce. Madeta tak jen sklízí, co zasela v minulosti, kdy ze svých dodavatelů učinila vazaly a dlouhodobě systematicky platila cenu nižší než jiné mlékárny. Péči o Madetu projevil ministr Palas už projevil při prodeji jejích akcií. Se vstupem do EU se však výrazně změnila situace. Došlo na slova zástupců mlékařských družstev, že jak se otevřou hranice, bude mít část mlékáren problémy se surovinou. Pan ministr společně s předsedou SZIF tvrdili, že to nehrozí, neboť oni budou rozhodovat, kdo bude obchodovat s mlékem.

Zarážející také je fakt, že vývoz syrového kravského mléka z republiky je menší než dovoz. Tento údaj však asi úředníci panu ministrovi neřekli. Nebo, že by ho nechtěl slyšet?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).