Menu Zavřít

Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvýše za šest let

21. 4. 2017
Autor: čtk

Ekonomika eurozóny zahájila druhé čtvrtletí silným a udržitelným růstem. Společnost IHS Markit dnes oznámila, že podnikatelská aktivita se v dubnu zvyšovala nejrychleji za šest let, mimo jiné díky novým objednávkám, jejichž objem zůstává velmi vysoký.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za duben vystoupil na 56,7 bodu z březnových 56,6 bodu, což byla nová nejvyšší úroveň od dubna 2011. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles indexu na 56,3 bodu.

Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity.

„Síla růstu v prvním čtvrtletí nás překvapila, toto je dokonce lepší. Je to velmi široce založený růst,“ uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že výhled je příznivý i na celý rok. Nejnovější hodnota indexu podle něj naznačuje, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by ve druhém čtvrtletí mohl vzrůst o 0,7 procenta. Analytici čekají růst o 0,4 procenta.

Dílčí index nových zakázek sice mírně klesl, ale pouze na 55,8 bodu z březnového šestiletého maxima 56,2 bodu. To naznačuje, že oživení ekonomiky bude pokračovat. Index aktivity v sektoru služeb vystoupil na šestileté maximum 56,2 bodu z 56 bodů. Nejvýše za šest let je rovněž index aktivity ve zpracovatelském sektoru, který vzrostl o 0,6 bodu na 56,8 bodu.

BRAND24

Silné zůstává i najímání nových zaměstnanců. Dílčí index zaměstnanosti zůstal na 54,4 bodu, nejvýše od listopadu 2007.

Čtěte dále:

Globální dluh vyšplhal na 3,7 biliardy, dále roste

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

Řecký dluh je neudržitelný, varuje MMF. Navzdory pokroku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).