Menu Zavřít

Podnikatelé stále prohrávají boj se švarcsystémem

24. 1. 2005
Autor: Euro.cz

ZÁKON O NEZAMĚSTNANOSTI Zákon o zaměstnanosti v novém znění diskriminuje živnostníky bez zaměstnanců před těmi, kteří aspoň jednoho mají. Vláda už uvažuje nad aspoň částečnou nápravou. Přesto podnikatelům hrozí vysoké sankce.

BRAND24

ZÁKON O NEZAMĚSTNANOSTI Zákon o zaměstnanosti v novém znění diskriminuje živnostníky bez zaměstnanců před těmi, kteří aspoň jednoho mají. Vláda už uvažuje nad aspoň částečnou nápravou. Přesto podnikatelům hrozí vysoké sankce. Zdá se, že se blýská na lepší časy. Vláda vyslyšela některé argumenty odpůrců zákazu švarcsystému a chystá se do Poslanecké sněmovny předložit novelu příslušného zákona. Ta by měla firmám umožnit zaměstnávat na živnostenský list zaměstnance, kteří pracují s vlastními pracovními pomůckami. To jsou právě například již zmínění revizní technici a podobné profese. Pokud by všechno šlo hladce, mohla by novela začít platit pravděpodobně již o dubna. Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka je toto řešení spočívající zejména v jasném výkladu, co je a co není švarcsystém, pro komoru přijatelné. Jednoznačná diskriminace podnikatelů bez zaměstnanců vede podle Drábka k paradoxním situacím. Aby živnostníci dostáli ustanovením zákona, přijímají jednoho zaměstnance třeba jen na desetinu úvazku. To sebou ale nese řadu dalších administrativních kroků a ve výsledku opět jen zatěžuje drobné živnostníky. „Závažné nedostatky se týkají především paragrafu 13 tohoto zákona, jehož ustanovení poškozují podnikatele v Česku,“ říká Drábek. Povinnost vykonávat běžnou činnost svými zaměstnanci sice není novinkou, v našem právním řádu existovala již před účinností nového zákona o zaměstnanosti. Dosud ale zákon nepočítal s žádnými sankcemi. Dnešní až dvoumilionová pokuta, která může být udělena víceméně na zvážení jednotlivého úředníka, by pro drobné podnikatele byla likvidující. „Naše obavy plynou především ze snadného zneužití a možné šikany podnikatelů. Obecná ustanovení dávají úředníkům prostor pro vlastní výklad a posouzení konkrétního příkladu, což může podnikatele velmi vážně poškodit,“ vysvětluje Drábek. I samo ministerstvo práce a sociálních věcí podle Drábka znění paragrafu zpochybňuje. Na dotazy Hospodářské komory totiž odpovídá: pokud bude živnostník dodržovat zákon, nemůže se dostat do rozporu se zákonem o zaměstnanosti. „Řada drobných firem by ale přesně v tomto případě zákon porušila. Například subjekty, které poskytují poradenské služby, či revizní technici. Týká se to také oblastí, kde se malé firmě nevyplatí zaměstnat „celého“ pracovníka, jako je údržba, správa nemovitostí a podobně,“ říká Drábek. ŠVARCSYSTÉM**

Švarcsystému se Profit věnuje pravidelně, naposledy v minulém čísle („Nešťastný paragraf třináct“). Velký ohlas vzbudil i výklad právníka ministerstva práce a sociálních věcí, který jsme přinesli v příloze Legislativa jako součást obsáhlého komentáře k zákonu o zaměstnanosti. Připravujeme i další podrobnosti, kde dáme prostor aktuálnímu vyjádření ministerstva. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).