Menu Zavřít

Podnikatelé se učí lobbovat

11. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Podnikatelé se rozhodli na poslední chvíli zvrátit nepříznivý dopad, který by na ně měla vládní reforma veřejných financí. Chtějí přimět některé poslance, aby prosadili změnu příslušných zákonů, o nichž bude sněmovna jednat v září.O změnu reformy ve svůj prospěch otevřeně usilují odbory.

Podnikatelé se rozhodli na poslední chvíli zvrátit nepříznivý dopad, který by na ně měla vládní reforma veřejných financí. Chtějí přimět některé poslance, aby prosadili změnu příslušných zákonů, o nichž bude sněmovna jednat v září.

O změnu reformy ve svůj prospěch otevřeně usilují odbory. Mají jim k tomu pomoci někteří poslanci vládní ČSSD, případně opoziční KSČM. Zlobbovaní zákonodárci by se měli snažit prosadit do druhého čtení požadavky, s nimiž odboráři neuspěli u Špidlova kabinetu. Podnikatelé o lobbingu dosud příliš nehovořili. Nyní však změnili taktiku po vzoru odborářů. Mají proč. Zatímco některých zaměstnaneckých skupin se chystané změny dotknou jen okrajově, pro řadu živnostníků a menších podnikatelů může být vládní reformní koktejl smrtící.

Podnikatelů se nikdo neptal

Podnikatelé chtějí využít projednávání ve výborech a druhého čtení ve sněmovně k tomu, aby se zákony pokusili změnit. „Musíme se snažit lobbovat přinejmenším stejně účinně jako odboráři. Malého a středního podnikatele se totiž při vzniku reformy nikdo na jeho názor vážně neptal,“ říká předseda Hospodářské komory České republiky Jaromír Drábek. V průběhu jednání o reformě se konala pouze jednání tripartity - a těch se neúčastní Hospodářská komora, ale zástupci zaměstnavatelských svazů. Ti se ale spojili s vládou a odboráři proti zájmům menších podnikatelů. Například v případě zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných na sociální a zdravotní pojištění či v otázce povinného zavedení registračních pokladen. Tyto změny považují drobní podnikatelé za zásadní.

BRAND24

Vláda nezkoumá dopad na ekonomiku

Drábek rovněž poukazuje na neexistenci Hospodářské rady vlády, kde by mohli podnikatelé své zájmy hájit. Hospodářská rada dříve (v dobách Klausových vlád) projednávala možný vliv zásadních ekonomických rozhodnutí na ekonomiku. To však v případě současné reformy neplatí. Zásadní reformní kroky posuzovala vláda pouze z hlediska politické průchodnosti, ne z hlediska ekonomických dopadů a vlivů na podnikatelské prostředí. Malí a střední podnikatelé uvažují dokonce o vlastním zastoupení v rozhovorech s vládou. Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda před časem prohlásil, že by malí a střední podnikatelé měli mít „čtvrtou stoličku na tripartitě“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).