Menu Zavřít

Podnikání je vrcholový sport

8. 8. 2005
Autor: Euro.cz

VÁCLAV DUCHÁČ "V byznysu se nemůžete orientovat jen na jednu aktivitu," tvrdí podnikatel Václav Ducháč. Zkusil proto mnohé - vývoz hraček, dovoz modelů autíček Bburago či výrobu rekreačních chat.

VÁCLAV DUCHÁČ

„V byznysu se nemůžete orientovat jen na jednu aktivitu,“ tvrdí podnikatel Václav Ducháč. Zkusil proto mnohé - vývoz hraček, dovoz modelů autíček Bburago či výrobu rekreačních chat.

Václav Ducháč začal podnikat v říjnu 1990. V následujícím roce založil se společníky obchodní společnost Eurodelta. „Naše obchodní společnost začala s vývozem dřevěných hraček,“ popisuje začátek. „Když nás začali ostatní kopírovat, přešli jsme na zvláštní artikl - dřevěné kancelářské doplňky, kalamáře či stojánky na tužky. Jelikož v Německu byl právě záchvat ekologické vlny, dařilo se nám. Postupně ale vlna utichla a obrat šel dolů. Pochopil jsem, že se nelze orientovat pouze na jednu nebo dvě aktivity,“ doplňuje Ducháč.

Se společníky se musel rozloučit v roce 1993, kdy se společnost kvůli různým názorům a hlavně obchodním problémům dostala do ztráty. Ducháč ji však opět postavil na nohy a dodnes ji vlastní.

Na počátky podnikání vzpomíná obecně v dobrém. „Velké nadšení, peníze ležely na zemi a kdo nebyl líný ohnout se, mohl je sbírat do košů. Lidé kupovali zboží, hlavně když bylo zahraniční. Bylo jim jedno, že se často vyrábělo v tuzemsku, důležitá byla cizí etiketa,“ říká Ducháč.

KAPITALISMUS MADE IN CZ

V průběhu podnikání začal poznávat zvláštnosti domácího trhu a ty pak porovnával se zahraničím. Zjistil, že řada věcí fungujících za hranicemi neměla v podmínkách naší republiky šanci na život.

„Postupem času se začal trh rovnat a naplňovat, poptávka poklesla,“ uvádí Ducháč. Situace se k dnešku podle jeho slov stále posunuje k horšímu, a to především po nástupu obchodních řetězců, které dříve vytvořené místo pro drobné a střední podnikatele doslova likvidují. Tvrdí, že nastala „Doba realizace - Kapitalismus Made in CZ.“ Znamená to, že poctivé podnikání v Česku by podle něho mělo být zařazeno mezi disciplíny vrcholového sportu.

A čím vším se Václav Ducháč zabývá či zabýval? Jednou z komodit byly dřevěné chaty. Dnes má v okolí Barcelony, Vallsu a u hranic s Andorou postaveno asi pětadvacet staveb. Chvíli též prodával tuzemské hotové parketové dílce. „Pronajal jsem také dům se sklady ve Veleni, kde osm pracovnic kompletuje modely pro modelové železnice. Máme velmi dobré odběratele v Německu,“ dodává do výčtu svých aktivit.

ŽENY JSOU ZRUČNĚJŠÍ

Další činností je kompletace různých papírenských výrobků. Týdně dodává do Německa od dvou do šesti kamionu zboží. Ve své firmě, sídlící v jednom pražském domě, zaměstnává pětačtyřicet pracovnic. „Nejedná se o diskriminaci mužů, ale ženy jsou pro tento druh práce zručnější. Nárazově dáváme práci jiným firmám, zejména v partnerské PVO Zákupy vytváříme další pracovní příležitost asi pro třicet pracovnic. Je to vhodný doplněk pro jejich tradiční výrobu masek či lampionů,“ podotýká. V loňském roce se mu podařilo napojit se na firmy v Německu, působící v oblasti výstavnictví. Dnes dodává na různé výstavy do Německa i USA nábytek dle přání.

„V roce 1993 jsem začal distribuovat modely automobilů značky Bburago a v dalších letech je přímo dovážet. To je moje jediná dovozní aktivita,“ říká. Dnes má moderní sklad, který obsahuje stálou nabídku posledních modelů či celých kolekcí těchto automobilů. „Začal jsem do Německa též dodávat různé prodejní systémy na papírenské zboží. Do dnešní doby spolupracuji s řadou firem v tuzemsku, které mi dodávají zakázkový nábytek,“ uzavírá Václav Ducháč, který je od samého počátku věrným a spokojeným čtenářem Profitu.

BRAND24

JAK PŘELSTÍT ZLODĚJE NÁPADŮ Podle Václava Ducháče musí podnikatel neustále přemýšlet, jak doběhnout konkurenci: „Nejdůležitější je nápad. Kdysi jsem třeba začal prodávat hračky »datel na tyči«. Byl o ně velký zájem. Ne na všechno však lze získat patent. Netrvalo tedy dlouho a nápad převzali Číňané - začali vyrábět různá jiná zvířátka na tyči. Nemohl jsem jim konkurovat cenou. A tak jsem si řekl, že trocha provokace neuškodí. Nechal jsem vyrobit malou sérii velkých datlů na tyčích vysokých jeden metr. Věděl jsem, že takové hračky by Číňané nemohli dovážet - poničily by se cestou. Pár jsem jich přivezl na obchodní jednání do Německa coby dárky. Nadchl jsem tím všechny obdarované. Zanedlouho mi volali, za kolik budu datly prodávat, že mají zájem. Nakonec jsem nechal vyrobit a prodal asi dvacet tisíc kusů,“ směje se Ducháč. JUDr. VÁCLAV DUCHÁČ (*1953)

Absolvent kombinovaného studia v oboru strojní zámečník-letecký mechanik, ukončeného maturitní zkouškou. V dalším období vystudoval práva v Praze. V říjnu 1990 začal podnikat. Dnes je majitelem společnosti s ručením omezeným Eurodelta. Je ženatý, má syna a dceru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).