Menu Zavřít

Podnikají díky předlistopadovým kontaktům

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

MIROSLAV ŠEVČÍK, ŘEDITEL LIBERÁLNÍHO INSTITUTU: * Jak hodnotíte skutečnost, že členové KSČM podnikají a dokonce námezdně zaměstnávají jiné? Není to zrada na jejich ideologii Marxe a Engelse?

MIROSLAV ŠEVČÍK, ŘEDITEL LIBERÁLNÍHO INSTITUTU: * Jak hodnotíte skutečnost, že členové KSČM podnikají a dokonce námezdně zaměstnávají jiné? Není to zrada na jejich ideologii Marxe a Engelse?

Ale kdepak, to není zrada myšlenek a ideálů zakladatelů komunistického hnutí. To je pouze pragmatické převlečení kabátu a další z mnoha důkazů toho, že komunisté sice káží vodu, ale pijí víno. Takhle to dělali vždycky - jak v dobách, kdy měli ještě neomezenou moc, tak nyní, kdy své pokrytectví z oblasti politiky rozšířili ještě o podnikatelské příležitosti.

* Ti z komunistických podnikatelů, které jsme oslovili, ale jedním dechem hovoří o tom, že svou podnikatelskou aktivitu nezaměřují primárně na zisk, ale že se jej co nejvíce snaží rozpustit ve mzdách. To nějak dost dobře nechápu. Jestliže už se na podnikání vrhli, měli by znát alespoň rámcově základní legislativní pravidla. A obchodní zákoník říká naprosto jednoznačně, že podnikání se uskutečňuje za účelem tvorby zisku. Jestliže se skutečně chovají tak, jak deklarují, pak by podle dikce zákona neměli mít firmy, ale nějaké charitativní organizace veřejnoprávního charakteru. Podle mne je komunistický podnikatel primárně motivován snahou co nejlépe finančně zužitkovat informace od svých současných i bývalých soudruhů, kteří ještě šestnáct let po listopadu sedí na nejrůznějších informačně zajímavých místech veřejné správy. * Říkáte tedy, že společenská a ekonomická transformace vlastně těm z podnikavějších komunistů pomohla ještě více než nestraníkům. Jistěže to tak je, a předlistopadová přátelství s dobře informovanými nomenklaturními kádry zůstala zachována dodnes i s komunikačními kanály. To je ostatně vidět především na těch členech KSČ, kteří z ní po převratu vystoupili. To byli právě ti nejschopnější straníci, kteří své členství vnímali čistě pragmaticky. Pro ty pak nebyl problém se změnou politické situace ze dne na den odhodit své členství v partaji jako nepotřebnou ideologickou veteš a věnovat se čistě byznysu. Takových bývalých komunistů je i v té nejvyšší podnikatelské lize spousta. Ukažte mi ale jediného skutečně významného podnikatele, který by měl stranickou knížku dodnes. * Komunisté sice nemají žádného velkopodnikatele, ale mají řadu těch malých a středních. Mohou se stát jakýmsi lakmusovým papírkem, kdyby stranické vedení připravovalo nějaký nový únor 1948? Jich by se přece útok na soukromé vlastnictví dotkl rovněž, dokonce by podle teorie „vnitřního nepřítele“ byli první na ráně.

BRAND24

Nemyslím si, že by současné vedení KSČM připravovalo puč podobný tomu únorovému. Ale dílčí útoky na podnikání a soukromé vlastnictví se v Poslanecké sněmovně za spoluúčasti ČSSD vedou dnes a denně.

Právě díky hlasům komunistických poslanců i díky jejich vlastním iniciativám se schvalují zákony, které ubližují všem podnikatelům, především živnostníkům, úplně stejně. Bez ohledu na stranickou legitimaci, anebo bezpartijnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).