Menu Zavřít

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v červenci zhoršily

1. 8. 2017
Autor: čtk

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v červenci zhoršily, když index PMI klesl na 55,3 bodu z červnových 56,4 bodu. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

Data z červencového průzkumu ukazují, že český zpracovatelský sektor zatím v roce 2017 stále silně roste. Aktuální výsledky PMI sice poklesly z nedávných rekordních hodnot, ale nadále signalizují zlepšování obecných podnikatelských podmínek, podporované z velké části růstem výroby a nových zakázek,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Výroba v českém zpracovatelském sektoru v červenci podle indexu rostla výrazným tempem, což firmy připisovaly větší poptávce od nových i stávajících zákazníků. Míra růstu však byla zatím nejslabší v tomto roce. Nové zakázky rostly 11. měsíc v řadě, zaměstnanost se v sektoru zvyšuje trvale od května 2013.

Index PMI

Cz Manufacturing Pmi

Vývoj indexu je podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera v letošním roce nad očekávání silný, což je do velké míry podle něj spojeno se zlepšujícími se podmínkami v zahraničí, zejména v Německu. „Průměrná hodnota ukazatele PMI v letošním roce činí 56,6 bodu, což je ve srovnání s průměrem minulého roku ve výši 53 bodů citelné zlepšení. Dnešní údaj sice zpomalil více, než se očekávalo, to však jde patrně na vrub nižší výrobě spojené s prázdninovými měsíci a čerpáním dovolených,“ uvedl.

CONTENT24

I podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy z výsledků nelze usuzovat na zásadnější ztrátu dynamiky české průmyslové výroby. „Průmyslová produkce v prázdninových měsících je tradičně poznamenávána celozávodními dovolenými,“ uvedl.

Čtěte také:

Český vývoz zbraní dál roste. Zbrojaři nestíhají vyrábět

Ekonomická nálada v eurozóně je na desetiletém maximu

Inflace v eurozóně i v celé EU mírně klesla. Pohybuje se kolem 1,3 procentra


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).