Menu Zavřít

Podle expertů se už bez sdílených služeb a outsourcování neobejdeme

16. 1. 2012
Autor: profit

Transformace podnikových financí pomocí sdílených služeb a outsourcování je náročná, ale podle globálních lídrů může v budoucnosti přinášet velké hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

V nové zprávě od Asociace profesních účetních (ACCA) Transformace financí: postřehy expertů o sdílených službách a outsourcování finanční experti z 20 předních globálních organizací jako Coca Cola, Deloitte, PwC, Shell, Unilever a WPP tvrdí, že bez sdílených finančních služeb a outsourcování se v budoucnosti neobejdeme.

Ze zprávy plyne, že proměna firemních financí pomocí sdílených finančních služeb a outsourcování tu již zůstane natrvalo, neboť již dnes dokázala snížit náklady a zlepšit procesy. Jamie Lyon, ředitel ACCA služeb pro zaměstnavatele  a autor zprávy, k tomu uvádí: „V této zprávě jsme chtěli zjistit, jak lídři transformují podnikové finance prostřednictvím sdílených služeb a outsourcování, jaké s touto proměnou mají problémy a jaké příležitosti se jim naopak naskýtají. Transformace financí je nadále extrémně důležitá pro finanční ředitele a finanční lídry, obzvláště pak v náročném a vysoce konkurenčním podnikatelském prostředí.

Globální lídři, kteří ve zprávě dostali prostor, upozorňují na nedostatky od efektivity procesů řízení změn až po nedostatek pozornosti věnovaný finančního týmu, který byl ve společnosti zachován a neschopnost vidět sdílené služby a outsourcování v kontextu celkové vize podnikových financí. Tyto faktory jsou uváděny jako hlavní překážky úspěšné transformace financí.

BRAND24

Ze zprávy rovněž plyne, že dobrý, funkční vztah s partnery při outsourcování je důležitý, nicméně zazněly i hlasy, že skutečné zájmy klientů nejsou vždy poskytovately finančního outsourcování plně reflektovány. Úspěch programu finanční transformace hodně záleží na odlišných kulturních hodnotách, cílech, přístupech k motivaci a rozdílných názorech na rychlost transformace. Klienti vidí rozdíly ve schopnostech poskytovatele a někteří klienti vyjadřují obavy ze ztráty životně důležitých znalostí vnitropodnikových financí.

Jamie Lyon z ACCA to zhodnotil slovy: „Všichni globální lídři, s nimiž jsme pro tuto zprávu pořídili interview, se shodují na tom, že lze ještě mnohé získat takovou transformací financí, která povede k dlouhodobému udržitelnému zlepšení výkonu firmy.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).