Menu Zavřít

Podivně drahé teplo

15. 9. 2008
Autor: Euro.cz

CENY ENERGIÍ - Podle poslanců kontrolního výboru je teplo v některých regionech nelegálně předražováno. Poslanci rovněž kritizují způsoby a metody kontroly v oblasti výroby tepla. Teplárny nařčení odmítají, prý je vše podle pravidel.

Podnikatelé, kteří si již delší dobu stěžují na regionálně odlišné ceny tepla, získali mocného spojence. Na jejich stranu se totiž přiklonili poslanci. Koncem července se problémem zabýval kontrolní výbor Poslanecké sněmovny „Protože se množí informace a podezření na nelegální praktiky, nelze vyloučit, že teplo je v některých oblastech České republiky nelegálně předražováno až o desítky procent,“ říká předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Poslanci proto vyzvali finanční úřady, aby se pokusily zjistit, v kterých konkrétních případech k předražování docházelo.

Klid, vše je v pořádku

Podle Jana Podolského, předsedy Ekoenergosvazu ČR, který sdružuje desítky teplárenských firem, jsou však informace poslanců zavádějící a mylné. „Je pravda, že cena tepla je v každém městě nebo obci jiná. Toto je známá skutečnost, s níž počítají ustanovení energetického zákona a cenové předpisy Energetického regulačního úřadu. Dodávka tepelné energie probíhá vždy v uzavřené lokalitě, a nelze tedy technicky propojit výrobu a dodávku tepla v Olomouci s tepelným hospodářstvím například v Jičíně,“ vysvětluje důvody různých cen Podolský. Proto jsou podle jeho slov stanovena cenová pravidla a regulace není řešena jednotným ceníkem, jako pro ostatní energie se společnou sítí.

Podle Podolského záleží rovněž na typu a skutečné výhřevnosti paliva, které se pro dodávky tepla využívá. Na konečnou cenu tepla má prý vliv i používání úsporných opatření, jako je zateplení bytů či termostatické ventily na radiátorech. „Je rovněž podivné, jestli poslanci paušálně obviňují teplárenské společnosti, aniž by konkretizovali, kdo cenová pravidla porušuje,“ kritizuje Podolský.

Regulací tepla je až dost

Poslancům rovněž vadí údajné nedostatky na straně kontrolních orgánů. „Kontrola, zda jsou účtované náklady při výrobě tepla ekonomicky oprávněné, je zcela nedostatečná a prakticky nefunguje,“ tvrdí místopředseda výboru Libor Ježek (ODS). Dodává, že je zřejmé, že kontrolní mechanizmy a laxní přístup odpovědných úřadů, především Energetického regulačního úřadu, mohou umožnit podvody při nelegálním navyšování nákladů v řádech minimálně stovek milionů korun.

„To ale vůbec neodpovídá skutečnosti,“ odmítá nařčení Podolský. „Z vyjádření členů Ekoenergosvazu vyplývá, že asi 70 procent z nich absolvovalo v posledních letech kontrolu cen tepla. Tento stav je trvalý a ani v budoucnu se nepředpokládá úbytek podnětů k těmto kontrolám,“ oponuje. Poukazuje rovněž na fakt, který je v odborné veřejnosti všeobecně znám: Pravidla regulace cen tepelné energie jsou co do uznávání nákladů vstupujících do cen tepla mnohem přísnější než pravidla daňových a účetních zákonů.

Podmínky se zřejmě zpřísní

BRAND24

Tvrzením Ekoenergosvazu dává v podstatě za pravdu i společný materiál ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce. Podle dokumentu zmíněné instituce „zastávají názor, že spekulace s překupy při objednávání paliva je dnes natolik řídce se vyskytujícím jevem, že není zapotřebí přijímat další regulační opatření a restrikce“. Materiál rovněž vyvrací tvrzení, že regulátoři nesledují při svých kontrolách cenu tepla. „Nadlimitní ceny jsou podrobně sledovány a následně i častěji kontrolovány, což opět působí jako nepřímý regulační nástroj.“

I přes toto konstatování nabízí dokument určitá řešení. Ta mají spočívat ve zpřísnění podmínek pro podnikání v oblasti dodávek tepla a v zahrnutí povinnosti pro podnikatele v teplárenství nakupovat palivo pouze od subjektů podnikajících v oblasti paliv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).