Menu Zavřít

Podivná trojka

17. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Kancelářský balík vyšel ve verzi, která si celé číslo nezaslouží

Osm let poté, co společnost Sun uvolnila kód Staroffice a odstartovala tím komunitní vývoj OpenOffice.org, se nejlepší alternativa MS Office propracovala ke své třetí verzi. Skok z verze 2.4 je však nevýrazný. Seznam vylepšení není moc dlouhý, stál by spíše tak za desetinku v označení. Otázka je, co přimělo jeho tvůrce k zarovnání na verzi tři, když celé jednotky většinou znamenají radikální novinky. Zda to bylo právě osmileté výročí, či někdo usoudil, že Microsoft vydal nové Office a komunita musí reagovat, to nevím. Každopádně trojka je na světě, a protože je základním kamenem vybavení počítače zdarma v rámci nepravidelného seriálu v této rubrice, stojí za to, podívat se jí pod kapotu.
V instalačním balíku se skrývá tradiční sestava. Writer pro texty, tabulkový procesor Calc, pro tvorbu prezentací slouží Impress a s databázemi pracuje Base. Oproti Microsoftu je tu navíc Draw, což je program na tvorbu jednoduché vektorové grafiky. Kdo již používá nedávno testovaný nesmírně mocný Inkscape, může tuhle nedospělou hračku při instalaci odmítnout. Co naopak v balíku není, je ekvivalent MS Outlook. A to je velký nedostatek. Tento program je v podstatě nenahraditelný. Jeho jednotlivé funkce lze sice jakž takž saturovat několika různými programy, avšak týmová spolupráce, delegování úkolů, plánování, to bohužel pohromadě nikdo z opensource světa neumí. Nejblíže je Outlooku Google se svým kalendářem, který alespoň nabízí synchronizaci s PDA.
OpenOffice používá standardně svůj vlastní formát ODF. Je mezinárodně uznávaný, ovšem rozšíření microsoftového kancelářského balíku stejně uživatele donutí dokumenty exportovat. V případě textů není problém, trošku zlobí jen složitější tabulky v Excelu. OpenOffice také neumí pracovat s makry a la MS. To ale tak velké omezení není. Stejně je mají téměř všichni správci sítí zakázané paušálně. Je možné, že podpora ODF se nakonec objeví také u Microsoftu v některém z budoucích service packů MS Office.
Asi nejvýraznější změnou je uvítací centrum, kde si uživatel může vybrat, co chce, zda editovat text, tabulku, atd. Zároveň jde o nejzbytečnější úpravu, jakou OpenOffice zažil. Každý přece předem ví, co chce dělat, a nepotřebuje nejprve otevřít okno, v němž vybere daný modul. Prostě přímo spustí Writer. Uvítací centrum je zkrátka zbytečná hloupost. Užitečnou inovací je naopak lupa na spodní liště programu s možností plynulého nastavení náhledu na daný dokument od 20 do 600 procent. Novinkou je také správce rozšíření, díky němuž lze pohodlně doinstalovat slovníky pro kontrolu pravopisu. Ty totiž z licenčních důvodů musí uživatel stáhnout a nainstalovat sám, není je možné distribuovat společně s OpenOffice instalačním balíkem. I toto by se snad mělo v budoucnu změnit. Třetí verze také přináší podporu otevírání a ukládání dokumentů nejnovějšího MS Office. Již dlouho umí OpenOffice pracovat s formátem PDF na výstupu, tedy jakýkoliv otevřený dokument lze uložit jako PDF, nyní však umí otevřít jakékoliv PDF i k úpravám. Stačí si jen stáhnout rozšíření zdarma a otevřít PDF soubor stejným způsobem jako každý jiný. Jeho úpravy pak probíhají v modulu Draw. Kdo jej dle rady neinstaloval, totéž zvládne i ve zmiňovaném Inkscapu. Přestože OpenOffice umí nový microsoftový docx a xlsx načíst a editovat, neumí je vytvářet. Lze to obejít jednoduše uložením prázdného souboru. Na vině jsou zřejmě licenční podmínky. Přepracovány byly poznámky k dokumentům, nyní rozlišitelné a akceptovatelné dle autora. Calc dostal Řešitele, což je funkce, která k zadaným číslům a výsledkům dopracuje adekvátní matematický postup. V ostatních případech jde jen o drobné změny. Komu vyhovuje nastavená a usazená instalace předchozí verze, v klidu může na trojku zapomenout. Kdo naopak zkusí přejít, má v podobě několika nových funkcí zase o kousek motivace navíc.

Klady:
zdarma
výkonný
umí editovat pdf

zápory
podpora maker

BRAND24

Tabulka:
OpenOffice.org
cena:zdarma
adresa: http://openoffice.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).