Menu Zavřít

Podezřelá osoba

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Biopaliva

BRAND24

Jako by nestačilo, že celníci řeší miliardové podvody s pohonnými hmotami. Další prostor pro daňové úniky má vytvořit zavedení nového článku na biopalivářský trh, takzvaných třetích osob. Takto silným argumentem odmítají jejich vznik výrobci biopaliv. O existenci nových subjektů naopak vehementně usilují petrolejáři.
Rafinérie, dovozci a další distributoři pohonných hmot by na třetí osoby mohli přehrát zákonnou povinnost plnit minimální podíl biosložky v palivu. Roli svých pomocníků obhajují petrolejáři tím, že přispějí k naplnění velkého závazku – nahradit do roku 2020 deset procent motorových paliv obnovitelnými zdroji.
„Hrozí fiktivní vykazování biopaliv a obrovské nebezpečí daňových úniků,“ varuje před třetími osobami výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič. Šéf České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Ivan Ottis mu oponuje: „Museli bychom si najít spolehlivé partnery. Navíc povinnost dodržet zákonný podíl biopaliv by v důsledku zůstala na nás. Celnímu úřadu budeme dokazovat, že jsme ji splnili – částečně prostřednictvím třetí osoby.“ ČAPPO se při obhajování existence nových subjektů odvolává na Německo, které tuto praxi zavedlo před rokem. Německo je ovšem v jiné situaci. S podílem 6,25 procenta biopaliv má před Českem náskok. I po červnovém navýšení limitů biosložek v naftě a benzinu se letos Česko dostane na 4,22 procenta. Nedosáhne plánovaného cíle 5,75 procenta.
Přestože meziresortní komise pro biopaliva zavedení třetí osoby zatím nepodporuje, petrolejáři dál tlačí na její legislativní ukotvení. Příležitost skýtá brzké otevření zákona o ovzduší, do něhož musí ČR do konce letošního roku promítnout dvě unijní směrnice k biopalivům. „Pro stát je zavedení třetí osoby jednoznačně nevýhodné a makroekonomické dopady jsou negativní,“ upozorňuje Jevič v dopise ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS).
„Pro nás je klíčové především přijetí obou evropských směrnic. Aby nebylo ohroženo, nebude aktuální novela problematiku třetích osob řešit,“ uvedl pro týdeník EURO Kocourek. Potvrdil také, že se dál bude o této věci jednat, aby se podařilo najít optimální řešení. Sdružení pro výrobu bionafty se třetím osobám brání i kvůli obavě, že přispějí k silnějšímu dovozu biopaliv na úkor tuzemské produkce. „Tím by se ztrácely přínosy zavádění biopaliv, které spočívají v podpoře českého zemědělství a průmyslu,“ zdůrazňuje Jevič.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).