Menu Zavřít

Pod taktovkou TJ Spartak

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

ROKYTNICE NAD JIZEROU Zimní středisko v Rokytnici nad Jizerou by mohlo patřit k nejvýznamnějším v Česku. Město má ale finanční potíže, a tak se o rozvoj zimního byznysu stará největší místní podnikatel: tělovýchovná jednota Spartak.

Petr Ceé

ROKYTNICE NAD JIZEROU

Zimní středisko v Rokytnici nad Jizerou by mohlo patřit k nejvýznamnějším v Česku. Město má ale finanční potíže, a tak se o rozvoj zimního byznysu stará největší místní podnikatel: tělovýchovná jednota Spartak.

Na TJ Spartak narazíte v Rokytnici skoro všude. V horském městečku je bezkonkurenčně největším podnikatelským subjektem. Patří mu vleky v obou hlavních lyžařských areálech - na Studenově a na Lysé hoře, provozuje dopravu po městě skibusem. Kromě toho se stará o jedenáct sportovních oddílů a ve městě vlastní i sportovní halu a kuželnu.

Jednota částečně supluje úlohu města i v tom, že z valné části financuje propagaci horského střediska. Spolu s ostatními majiteli vleků připravila reklamní brožury, nedávno inzerovala v polském tisku a provozuje kamerový systém pro aktuální televizní vysílání Panoráma, které přináší informace o sněhových podmínkách a o počasí. „Náš cíl je jasný: snažíme se pozvednout úroveň střediska, přilákat sem další návštěvníky,“ vysvětluje ředitel TJ Spartak Petr Ceé.

Spartak přitom nemá volných peněz nazbyt. V posledních třech letech investoval do záchrany rokytnického lyžování přes sto milionů korun. V roce 2001 koupil podstatnou část areálu Studenov a o rok později sedačkovou lanovku na Lysou horu. Kvůli těmto investicím musel zapomenout na další plány, ale obě byly pro tělovýchovnou jednotu životně důležité. Týkaly se majetku, který měla jednota v pronájmu. Vleky i lanovku kupovala ve chvíli, kdy hrozilo, že je předlužené město bude muset prodat jinému zájemci.

Někteří věřitelé transakce kritizovali. Zdálo se jim, že město šlo Spartaku při prodeji obou areálů příliš na ruku. Vycházeli z toho, že Rokytnice a tamní tělovýchovná jednota mají mnoho společného. TJ Spartak má zhruba tisíc členů, v drtivé většině občany Rokytnice.

DVA V JEDNOM

Jednota by se ráda o propagaci Rokytnice podělila i s ostatními podnikateli ve městě, ale podobná spolupráce, jaká je běžná v alpských lyžařských centrech, tady zatím nefunguje. „Nepodařilo se přesvědčit všechny lidi, kteří tady podnikají,“ říká starosta Rokytnice Petr Matyáš.

Věří ale, že se tato situace brzy zlepší. Město připravuje spolu s TJ Spartak projekt, chce založit sdružení, ve kterém by se kromě Spartaku angažovali i další místní podnikatelé. Měli by to být všichni, kteří podnikají v cestovním ruchu. „Hodláme sladit jejich zájmy, vytvořit systém slev, které by se navzájem doplňovaly,“ vysvětluje starosta.

O podrobnostech nechce zatím mluvit, vyplývají však z jednání, která už proběhla mezi Spartakem a některými majiteli penzionů. „Chtěli jsme, aby se podíleli na provozu televizní Panorámy a dalších propagačních aktivitách. Pro své klienty by pak mohli získat určitý bonus, například slevu na naše vleky,“ doplňuje ředitel Spartaku.

Starosta doufá, že se sdružení podaří založit ještě letos. Zadlužená Rokytnice si nemůže momentálně vzít dostatečně velký úvěr, peníze na rozvoj přitom nutně potřebuje. Sdružení by jí dokázalo hodně pomoci, přinejmenším tím, že by se mohlo ucházet o dotace.

Město má co dohánět. V posledních letech čelilo bankrotu, takže plánované rozvojové investice nabraly nejméně pětileté zpoždění. Do finančních potíží se dostalo kvůli závazkům, které vznikly v polovině devadesátých let. Radnice si tehdy půjčila na stavbu kanalizace a na lanovku na Lysou horu. Půjčky ale nebyla schopná splácet a zadlužení Rokytnice postupně přesáhlo 400 milionů korun. To jí sice stát vloni z velké části odpustil, ale už před tím muselo město prodat skoro všechen majetek. Dnes mu v podstatě zbyla jen radnice, škola a hřbitov, ale i tento majetek má v zástavě Konsolidační agentura. Rokytnice jí stále ještě dluží přes třicet milionů korun, na které má splátkový kalendář do roku 2008.

PROPOJENÍ S HARRACHOVEM

Radnice i TJ Spartak jsou zajedno v tom, jaké investice město potřebuje. Zatímco v zimě praská ve švech a během sezony je prakticky nemožné sehnat v Rokytnici a okolí ubytování, v létě zeje prázdnotou. Podle starosty není momentálně nutné, aby se rozšiřovala lůžková kapacita. Město má v zimě už dnes potíže se zásobováním a další růst počtu lyžařů by těžko zvládalo. Hlavní investice proto musejí směřovat do rozvoje letních aktivit. „Potřebujeme, aby sem turisté jezdili i v létě,“ vysvětluje Petr Matyáš.

Tvrdí to i místní podnikatelé, kteří si stěžují, že mimo sezonu nic nevydělají. „V letních měsících město mnoho nenabízí a je vlastně zajímavé jen pro skalní turisty,“ říká jeden z nich. Jediná sedačková lanovka - na Lysou horu - končí v pásmu nejvyšší ochrany přírody a její letní provoz proto KRNAP zakázal.

Město se proto už několik let snaží získat povolení ke stavbě nové lanovky na Studenově, která by navíc propojila rokytnické lyžování s vedlejším Harrachovem. Starosta tvrdí, že myšlenka spojení obou středisek je na dobré cestě. „Připravujeme nový územní plán a od představitelů KRNAPu jsme dostali vyjádření, že propojení nezavrhují.“

Propojení podporuje i bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc, který v současnosti provozuje rodinný penzion v Harrachově. „Výrazně by to pomohlo běžkařům. Podstatně by se zvětšil okruh, na kterém mohou jezdit. Také by to odlehčilo Harrachovu. Sjezdovky jsou tu v současnosti neúnosně přeplněné,“ říká někdejší slavný sportovec.

Pro Rokytnici bude důležité, aby pro tento plán získala investora. „Město na to nemá síly, takže to bude spíše úkol pro silný podnikatelský subjekt,“ míní starosta. TJ Spartak to tentokrát zřejmě nebude. Sám ještě splácí minulé investice a navíc chce přednostně postavit novou sedačku v místě přibližovacího vleku na Lysé hoře. Jde o lanovku, která by mohla být v provozu i v létě a zároveň by prodloužila vlek až k parkovišti. „To zadlužení je únosné, například už teď víme, že letos splátky bez problémů uhradíme,“ podotýká pro Profit ředitel TJ Spartak. Podle něho tělovýchovná jednota zatím neuvažuje o tom, že by získala kapitál vstupem dalších soukromých osob. „Takoví zájemci se už objevili, ale dosavadní členové zatím tuto možnost odmítají,“ uzavírá Petr Ceé.“

BRAND24

PETR MATYÁŠ

„Rokytnici se nedaří zatím vybudovat jednotný informační systém. Tedy místo, kde by zájemce našel aktuální přehled o volných ubytovacích kapacitách,“ říká rokytnický starosta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).