Menu Zavřít

Počítače srůstají se zábavou a bydlením

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Razantní nástup digitálních technologií se ještě zrychlil a budou stále více měnit podobu všedního dne moderní společnosti. Potvrdil to letošní ročník technologického veletrhu CeBIT, který minulý týden skončil v německém Hannoveru.

Veletrh sice zaznamenal pokles návštěvnického zájmu (meziročně o 25 tisíc na 455 tisíc), vystavovatelé ale uzavřeli o 20 procent více smluv než loni, což ukazuje, že v počítačové a technologické oblasti znovu existuje větší připravenost investorů.

Veletrh ukázal, že oddělování počítačového průmyslu a zábavní elektroniky se stále výrazněji ruší. „Co patří dohromady, srůstá,“ komentoval to místopředseda odvětvového sdružení Bitkom Heinz-Paul Bonn. „Digitální revoluce jde vpřed a proniká do všech oblastí života,“ míní Ernst Raue, předseda představenstva společnosti, která provozuje hannoverský veletrh. „Budoucnost odvětví spočívá kromě obchodování v oblasti životního stylu,“ dodal. Na CeBITu se to projevilo v nové speciální přehlídce nazvané Digitální bydlení, která se konala ve vlastní hale paralelně s veletrhem.

BRAND24

CeBIT se letos soustředil například i na novou bezdotykovou čipovou technologii RFID, digitální zábavu, širokopásmové internetové připojení, telefonování přes internet a dopravní telematiku. Velkou pozornost vystavovatelé kladli na příjem digitální televize. V expozicích tak bylo možné vidět malá kapesní zařízení, ale i obrovské plazmové obrazovky s úhlopříčkou přes 2,5 metru firem Samsung nebo Panasonic. Jednou z hlavních událostí bylo představení nového formátu kompaktního mobilního počítače Origami společnosti Microsoft s dotykovým displejem a bezdrátovým připojením.

Mezi zhruba čtyřmi desítkami vystavovatelů z Česka a Slovenska měl největší expozici výrobce telekomunikační techniky STROM telecom, který byl na CeBITu již podesáté. Základem expozice byl nový systém, který umožňuje souběžné poskytování hlasových, datových a obsahových služeb v rámci jediné sítě, tedy tzv. triple play. Na výstavě se rovněž prezentovala největší česká antivirová firma Grisoft a konkurenční slovenská Eset, která představila antivirový program pro mobilní telefony.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).