Menu Zavřít

Pochybné ministerské řešení

13. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Monitoring fondů EU mgr.

BRAND24

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) hodlá předložit řešení problému monitorovacího systému čerpání evropských fondů, a to bez odstranění závažných pochybení z minulosti. Zakázku na provoz klíčového systému dosavadní dodavatel získal protiprávně, což konstatoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už v roce 2004. Tento stav se pokusila třikrát napravit vláda. Doposud ale všechny pokusy skončily neúspěchem. MMR totiž v roce 2001 oslovilo nezákonně pouze jednu firmu, která prý údajně jediná vlastnila daný software. Problém kolem monitorovacího systému fondů EU byl jedním z důvodů odvolání ministra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Vyplývá to z informací, které má týdeník EURO k dispozici. Náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba, do jehož kompetence tato problematika spadá, připravil materiál, na jehož základě chce MMR vyhlásit výběrové řízení na nového provozovatele monitorovacího systému čerpání evropských fondů tak, že vítězný poskytovatel této služby bude muset odkoupit nebo využívat software společnosti TESCO SW. Tato firma je dosavadním zásadním subdodavatelem systému a vlastní ji bratr vlivného politika sociální demokracie Martina Tesaříka, hejtmana Olomouckého kraje, Josef Tesařík.
Podobné systémy však velmi úspěšně provozují takřka všechny společnosti podnikající v oboru na českém trhu. Některé z nich pak přímo provozují právě monitorování čerpání evropských peněz.
Protizákonně zvítězivší monitorovací systém doposud stál daňové poplatníky prostřednictvím MMR téměř 200 milionů korun. Od počátku roku 2007 přitom mohla všechny náklady hradit EU, ale právě kvůli nezákonnostem při výběru dodavatele systém platí státní pokladna.
Podle informací, které zazněly minulý týden ve sněmovním kontrolním výboru, nová soutěž počítá s navýšením ceny o několik stovek milionů korun.
Nově jmenovaný ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) přitom hned při svém nástupu prohlásil, že zákonné řešení problému monitorovacího systému evropských dotací bude jednou z jeho priorit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).