Menu Zavřít

Počet insolvenčních návrhů stoupl skoro dvojnásobně

2. 6. 2010
Autor: profit

Počet insolvenčních návrhů v květnu stoupl meziročně o 93 procent na 1338 případů. Dynamika růstu návrhů se však letos snižuje.

Autor: sxc.hu

BRAND24

Na historických maximech se podle společnosti Creditreform stále drží počty insolvenčních návrhů fyzických osob, které dosáhly 894 a oproti dubnu růstu o sedm procent. U podnikatelů kulminovaly v březnu, od té doby mírně klesají. Zhruba polovina insolvenčních návrhů u právnických osob končí úpadkem. Mezi největší firmy, na které byl v květnu prohlášen konkurz, patří Trailer, Oděvní podnik a Karel Dvořák.

Creditreform očekává přinejmenším do pololetí 2010 další, i když pozvolnější, růst insolvenčních návrhů. U firem bude prý přetrvávat menší dynamika jejich růstu proti rokům 2009 a 2008. „Pokud bude pokračovat pozitivní vývoj ekonomiky, očekávám, že trend u firemních insolvencí se bude zejména v druhé polovině roku dále obracet k lepšímu,“ souhlasil specialista na finanční právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jiří Markvart. U osobních bankrotů má podle Creditreform pokračovat nárůst, který převýší hodnoty firemních bankrotů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).