Menu Zavřít

Pobavte se doma o penězích. Jinak může být zle!

24. 3. 2010
Autor: profit

Lidé se často poznávají celá léta. Někdy je to přímo dar, jindy prokletí – překvapujeme se neustále. Znát přístup svého protějšku k penězům je nedílná součást toho si rozumět a (pokud možno) bezproblémově vycházet.

Autor: Pixmac.cz

Když se dva dávají dohromady, bývá to láska. Jakmile jsou však ve hře společná domácnost, svatba a děti, je dobré, aby si ti dva rozuměli i po stránce finanční. A nebavíme se o modelu „dávej-beru“, ačkoli i ten může některým lidem vyhovovat.

Společná zodpovědnost Dokud žijete sami, můžete prakticky cokoliv. Chcete nakupovat? Jdete nakupovat? Nebaví vás MHD? Koupíte si auto. Kamarád(ka) se loučí se svobodou? Plácnete se přes kapsu. V práci je večírek? Organizujete ho, zaplatíte výzdobu a pořádně zapijete. Jenže na večírku přeskočí jiskra a do roka a do dne se stěhujete za svou novou druhou polovičkou. A partner(ka) se začne ptát, jestli pojedete na dovolenou nebo kde koupíte novou postel. Auto potřebujete větší, možná už plánujete rodinu. V tu chvíli už není jedno, za co a kolik utrácíte. Dluhy „z mládí“ nejsou zapomenuty, jen se hůře splácejí. A pokud se nedohodnete jinak, ta osoba z druhé strany postele má právo vědět, jak nakládáte s penězi, respektive to vidí. A jsme u toho – musíte se dohodnout. Romantika stranou

Můžete si vyhovovat ve všem a cítit se okouzleni pěkně dlouho. Vítr v kapse může na čas i stmelit, ale dlouhodobě je lepší si sednout a probrat finanční otázky hezky jednu po druhé. „Kdo má nepořádek v penězích, mívá nepořádek i ve vztazích,“ tvrdí například Philip DeMuth, finanční expert a spoluautor knihy The Little Book of Bulletproof Investing Dos and Donts (Malý průvodce tím, co v investování dělat, a co nedělat).

Jsou samozřejmě romantičtější věci, než se večer zeptat svého miláčka, kolik dluží v bance a kolik známým. Tak se třeba neptejte večer, lepší radu nemám. Dostat se totiž kvůli vztahu do finančních problémů totiž nestojí ani za víkend s Angelinou Jolie nebo Johnym Deppem (schválně vybírám ty, kteří se líbí mužům i ženám).

BRAND24

DeMuth k tomu poznamenává: „Bavit se o pohlavních nemocech, to taky není kdovíjaké afrodiziakum, ale často vás to ochrání před daleko dlouhodobějšími problémy.“ Těžko s ním nesouhlasit.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).