Menu Zavřít

Po Sovětech zbyl jen nepořádek

2. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Posádka sovětské armády užívala ve Frenštátě pod Radhoštěm celkem deset lokalit. Následné čištění zamořených území přineslo velké problémy jak po stránce samotné dekontaminace, tak financování. Frenštátská radnice dostala v březnu 1990 danajský dar v podobě kontaminovaných míst po odchodu sovětské armády.

Posádka sovětské armády užívala ve Frenštátě pod Radhoštěm celkem deset lokalit. Následné čištění zamořených území přineslo velké problémy jak po stránce samotné dekontaminace, tak financování.

Frenštátská radnice dostala v březnu 1990 danajský dar v podobě kontaminovaných míst po odchodu sovětské armády. Následný průzkum prokázal znečištění celého území především látkami ropného původu. „V průběhu průzkumu a dekontaminace oblasti se objevovaly velké problémy jak se způsobem dekontaminace, tak i s financováním celé akce z prostředků ministerstva obrany,“ říká vedoucí odboru životního prostředí na městském úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm Eva Spurná.

BRAND24

Přes uvedené potíže byla většina objektů přestavěna na domy s pečovatelskou službou, bytové domy, budovu gymnázia a podnikatelské prostory. Stále však zde „strašila“ zaneřáděná mycí rampa a okolí, kde muselo město nejdříve vykoupit soukromé pozemky a poté požádat stát o peníze na vyčištění plochy. „Ministerstvo životního prostředí koncem roku 2004 zadalo vypracování rizikové analýzy a na základě jejích výsledků byla sanace území mycí rampy vojenské techniky v bývalých kasárnách zařazena mezi akce realizované a financované právě rezortem životního prostředí,“ dodává.

Práce vykonává firma GEO Group. Radnice přitom usilovala o dotažení dekontaminace po sovětské armádě řadu let. „Vzhledem k tomu, že se tato lokalita nachází v podnikatelské zóně, bude sanované území využito určitě v tomto duchu,“ zdůrazňuje Spurná.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).