Menu Zavřít

Po návratu z rodičovské dovolené nemáte nárok na původní pracovní místo

24. 1. 2016
Autor: profit

Čerpání rodičovské dovolené zaměstnankyní nebo zaměstnancem je dlouhodobou překážkou v práci na jejich straně, proto je také zaměstnavatel po návratu do práce nemusí zařadit na totožnou pracovní pozici, ale jen podle pracovní.

Foto: archív Profit

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni (matce), jakož i zaměstnanci (otci) na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, která trvá 28 týdnů, resp. 37 týdnů, pokud žena porodila zároveň 2 nebo více dětí, a otci od narození dítěte. Rodičovskou dovolenou dostanou v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle, než do doby, kdy dítě dosáhne tří let. Po dobu čerpání rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance (zaměstnankyně) v práci.

Nastoupí-li žena po skončení mateřské dovolené nebo muž po skončení stejně dlouhé rodičovské dovolené do práce, je zaměstnavatel povinen je zařadit na jejich původní práci a pracoviště, kde pracovali před nástupem na mateřskou resp. rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel je tedy povinen zaměstnankyni nebo zaměstnanci přidělovat tutéž práci, kterou konali bezprostředně před odchodem na mateřskou dovolenou, v případě muže na rodičovskou dovolenou.

Nepostačuje tedy přidělování jakékoliv práce v rámci druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Práce musí být přidělována na tomtéž konkrétním pracovišti, na němž pracovali před mateřskou resp. rodičovskou dovolenou (nikoli pouze v místě výkonu práce podle pracovní smlouvy, které je zpravidla vymezeno šířeji než vlastní pracoviště). Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy. (Viz ust. § 47 zákoníku práce.)

Po skončení mateřské dovolené resp. u muže rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, má tedy žena či muž právo na zařazení na původní práci a pracoviště. Pokud se vrací do zaměstnání bezprostředně po skončení mateřské dovolené třeba redaktorka kulturní rubriky časopisu nejen, že nemůže být zařazena např. do oddělení příjmu inzerce, ale ani na místo redaktora politického zpravodajství nebo sportu. Má právo vrátit se na stejnou pozici redaktorky v oddělení kultury.

Teprve pokud časopis kulturní rubriku zrušil, nebo zaměstnavatel zrušil pracoviště musí redaktorku zaměstnavatel zařadit na jinou práci odpovídající pracovní smlouvě (tj. v rámci sjednaného druhu práce a ve sjednaném místě výkonu práce).

BRAND24

Po návratu pracovnice (pracovníka) do zaměstnání z rodičovské dovolené, však už zaměstnavatel má povinnost zařadit zaměstnance pouze na práci odpovídající její pracovní smlouvě. Nemusí to být totožná pracovní pozice a zařazení. Zaměstnavatel může převést zaměstnankyni nebo zaměstnance i na jiné místo, ale vždy v rámci jejich platné pracovní smlouvy. To znamená, že zaměstnavatel je povinen zaměstnanci přidělovat práci podle sjednaného druhu práce a ve sjednaném místě výkonu práce. Například dosavadní finanční účetní povede pro zaměstnavatele nadále účetní agendu, avšak už jako mzdová účetní.

Po dobu mateřské dovolené, tedy 28 nebo 37 týdnů (porodí-li žena zároveň dvě a více dětí), drží zaměstnavatel stejné pracovní místo. Tři roky, jež nejdéle trvá rodičovská dovolená, pak garantuje pracovní zařazení odpovídající sjednanému druhu práce podle pracovní smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).