Menu Zavřít

Po Mynářovi má problém s bezpečnostní prověrkou i šéf vojenské kanceláře

1. 11. 2015
Autor: čtk

Fešák Hubert. Takovou přezdívku díky péči o svůj zevnějšek a značkovému oblečení a doplňkům před lety získal donedávna vysoce postavený důstojník Vojenského zpravodajství generál Rostislav Pilc. Po vypuknutí případu Nagyová se načas stal šéfem armádní tajné služby a aspiroval na to, že se stane jejím oficiálním ředitelem. To se mu ale nepovedlo. Především kvůli jeho aktivnímu angažmá v kauze Nagyová a čilému kontaktu s šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou.

Nejen tyto věci ale Pilcovi činí potíže. Má problém i s dopravními přestupky a černými jízdami. Kvůli tomu s ním Vojenské zpravodajství před časem zahájilo proces odebrání bezpečnostní prověrky. Pilc má jako zpravodajský důstojník prověrku na nejvyšší stupeň – přísně tajné.

Útěk před polygrafem

Pilc kvůli těmto potížím na přelomu roku přešel za svým letitým přítelem Vratislavem Mynářem na Pražský hrad. S Mynářem se Pilc dlouhodobě zná. Na Hradě se stal šéfem Vojenské kanceláře prezidenta republiky a mimo jiné rozhoduje o povyšování do generálských hodností.

Ve svém postavení má tedy i vliv na armádní tajnou službu, což pocítil stávající šéf této instituce plukovník Jan Beroun – Pilcův nástupce, který měl být na generála povýšen. Z povýšení totiž sešlo.

Kvůli odchodu ze služby už Pilc nemusí podstoupit vyšetření na polygrafu – detektoru lži – a spadá do gesce Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Činnostní šetření

Vojenské zpravodajství si své příslušníky prověřuje samo, ale protože se Pilcovo nové angažmá armády úzce týká, pro NBÚ bude dělat takzvané činnostní šetření – tj. prověrku loajality, bezpečnostních rizik a majetku – právě Vojenské zpravodajství. A pro Pilcovo angažmá na Hradě to znamená ohrožení, jelikož je velmi pravděpodobné, že kvůli svým činům o prověrku přijde.

Informace týdeníku Euro nevyvrátil šéf vojenských zpravodajců Jan Beroun. „Pokud jde o bezpečnostní řízení pana Pilce, nelze než konstatovat, že toto řízení je ze zákona neveřejné, při řízení musí být šetřena osobní čest a důstojnost všech osob řízením dotčených a materiály při tomto řízení shromážděné obsahují osobní údaje včetně citlivých, nelze proto poskytovat jakékoli údaje s tímto řízením související,“ konstatoval Beroun.

Více informací najdete v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Mynář prověrku nedostal. Zeman: Na Hradě vždy najde důstojné místo

Kancléř Mynář ráno podal rozklad k NBÚ proti neudělení prověrky

BRAND24

Zeman podpořil Ištvana: Hrozby policejním státem? Jen křik potrefených hus

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).