Po letech tvrdé práce přichází dřina

16. června 2008, 00:00 - Renata Lichtenegerová
16. června 2008, 00:00

Přestože jsou spíše manažery a v podstatě za ně vaří jejich tým, není práce šéfkuchařů snadná.  Každodenní stres se nevyhne ani těm nejlepším.

Jak se daří šéfkuchaři

Důležitá večeře o sedmi chodech. Hlavní pokrm má být ozdoben plátky bílého lanýže. Dodavatel slíbil dodání den předem. Bohužel, jeho auto zůstalo na hranicích, a tak je třeba vyslat tam pro lanýže jiný vůz. Řidič se s vzácnou houbou vrací jen pár minut před servírováním. Šéfkuchař neztrácí hlavu a rychle strouhá. Stihne to a vše probíhá, jak má.

Jako další chod míří k hostům sýry a v tom hlava kuchyně zavelí zapéct dezert. Bude to suflé ozdobené plátky zlata, jehož servírování musí proběhnout v několika málo vteřinách po zapečení. Mezi hosty se nečekaně zvedne pán a ujme se dlouhého projevu. Dezert prý prosí až později. V kuchyni, která připomíná dobře zorganizované mraveniště, se začíná znovu. Našlehat, upéci, ozdobit a pak – chvilka napětí! Ano, tentokrát je to ta správná vteřina a zákusek může putovat na stůl, u kterého nikdo ani netuší, jaké drama se odehrává v zákulisí.

Tento nedávný zážitek patří šéfkuchaři Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze Jiřímu Králi. Nejedná

se přitom o situaci nijak výjimečnou. Přestože mají každý své vlastní oblíbené suroviny, koření i postupy, na jednom se všichni šéfkuchaři shodnou – jejich práce je dřina. A veliká!

Cesty po všech čertech 

Procházka růžovým sadem není ani samotná cesta do čela kuchyně ve vyhlášené restauraci. Například český kuchař Roman Hadrbolec, který svými pokrmy zaujal i mlsné hollywoodské hvězdy, se prý protloukal jako zedník, malíř nebo příležitostný model, než se prosadil v Beverly Hills. Měl za sebou české školy i praxi hotelového kuchaře v Tyrolských Alpách. Letos si otevřel vlastní restauraci Noem Arch v Králově Poli v Brně.

Podobně po světě cestují všichni kuchaři, kteří se chtějí zařadit mezi ty nejlepší. Jiří Král začínal po škole jako řadový kuchař v restaurantu Pálava, což byl v osmdesátých a devadesátých letech jeden z nejvyhlášenějších podniků v Praze. Svou kariéru tam končil jako zástupce šéfkuchaře. Poté odjel do Německa a Francie na zkušenou. V Obecním domě pracuje od roku 1998. 

„Zažil jsem několik neobyčejných i těžkých situací. Například když jsem byl na vojně u námořnictva, pracoval jsem jako osobní admirálův šéfkuchař v Tichém oceánu na Tahiti. Vyrazili jsme na čtyři dny na moře, z toho tři dny byla bouřka s deseti až dvanáctimetrovými vlnami a větrem o rychlosti 150 kilometrů v hodině. A teď si představte, že jsem měl v těchto podmínkách vařit,“ přibližuje své zážitky šéfkuchař pražské restaurace Zahrada v opeře Martial Clement.

Vař, mlč a poslouchej

K nejtvrdším praxím patří podle Jiřího Štifta, který řídil mimo jiné kuchyni v pětihvězdičkovém hotelu Alcron, ty v restauracích, které se honosí gastronomickým oceněním Michelin. „Lidé v Česku si neuvědomují, co je to hodně práce. Není problém sehnat místo v michelinské restauraci v Londýně. Znamená to však mlčet a poslouchat. Pracovat se musí od sedmi ráno do půlnoci. Je to hodně práce skoro za žádné peníze,“ přibližuje Jiří Štift.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdy máte v práci nárok na placené volno?
Volby 2017: vše, co potřebujete vědět
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Auta
Retro: Lada Niva, Škoda Trekka a další socialistické off…
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let elektrické verze
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Technologie
Takhle bude vypadat retro ThinkPad. Lenovo jej nabídne k 25. výročí
Windows Store bude zřejmě přejmenován na Microsoft Store
Školství není připraveno na dobu, kdy budeme mít internet v těle
Je tu GeForce GTX 1080 Ti s upgradovanou pamětí: Evga vydává model s 12GHz GDDR5X
AMD má možná kšeft od Tesly. Prý jí pomáhá vyvíjet AI procesory pro samořídící auta
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít