Menu Zavřít

Po dvou letech za polovic!

27. 11. 2006
Autor: Euro.cz

ZÁMEK LUŠTĚNICEZámek ve středočeské obci Luštěnice patřil k nejlepším ukázkám pozdního baroka. Postupem času ale začal upadat a dnes je ve značně zanedbaném stavu. Majitelé se ho snaží již několik let prodat, zatím však marně.Pozdněbarokní zámek stojí ve východní části obce u hlavní výpadovky na Nymburk.

ZÁMEK LUŠTĚNICE Zámek ve středočeské obci Luštěnice patřil k nejlepším ukázkám pozdního baroka. Postupem času ale začal upadat a dnes je ve značně zanedbaném stavu. Majitelé se ho snaží již několik let prodat, zatím však marně.

Pozdněbarokní zámek stojí ve východní části obce u hlavní výpadovky na Nymburk. Trojkřídlý dvoupatrový komplex na půdorysu písmene U je v zadní části doplněn malým nádvořím, do kterého ústí rozšiřující se zahradní průčelí. Hlavní západní fasádu zdobí dvoupatrové rizality, nadokenní římsy a četné vikýřky, bývalý lesk je ale již dávno pryč. Budova je ponurá, opadaná a neútulná. Opravit se zatím podařilo jen malou část fasády a pár místností v přízemí.

Zámek vlastní několik soukromých majitelů, kteří se památku snaží prodat. V současnosti ji nabízejí prostřednictvím pražské realitní kanceláře ABC Bydlení za 7,5 milionu korun, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Zájemci se však ani přes toto výrazné zlevnění nehrnou a budova nadále chátrá.

MALOMLÝNKŮV ZÁMEK

Archeologické nálezy dokládají osídlení v okolí Luštěnic již v době bronzové, tedy před více než třemi tisíci lety. První písemná zmínka o vsi je ale teprve z roku 1268, kdy zdejší panství držel Pavel z Luštěnic.

Kdy přesně vznikla luštěnická tvrz, není známo, zřejmě to však bylo někdy v 15. století. Její držitelé se často střídali, zásadní zlom ale přišel teprve roku 1739, kdy obec získal Josef Scherzer z Kleinmühlu (místními familiérně nazývaný Šercer z Malomlýnku). Nepohodlná tvrz mu již nevyhovovala, kolem roku 1760 proto nechal na jejím místě vystavět trojkřídlý barokní zámek.

Nový objekt byl stromořadím spojen s letohrádkem Sanssouci (dnešní Josefov) a sloužil jako letní sídlo vrchnosti. Scherzerové ho však ještě do konce 18. století prodali Gallasům, kteří měli hlavní sídlo v sousedních Horkách. Luštěnický zámek se změnil v kanceláře a začal pomalu chátrat.

STOLETÍ OPRAV

Opravy začaly teprve ve druhé polovině 20. století poté, co zámek přešel do majetku československého státu. Při celkové rekonstrukci v roce 1967 ale došlo i k několika nevhodným úpravám, které cennou stavbu znehodnotily. Budova se stala sídlem MNV, pošty a zdravotního střediska. Část objektu byla upravena na byty.

Po roce 1989 získali zámek potomci původních majitelů. Se znepokojením však zjistili, že s rekonstrukcí musejí začít znovu. Roku 1994 se podařilo opravit střechu a letos, díky příspěvku ze Středočeského kraje, i část fasády. Další opravy už však čekají na nové majitele.

POPIS OBJEKTU

název zámek Luštěnice

místo Luštěnice

kraj Středočeský

adresa č. p. 6

typ zámek

stav chátrající

BRAND24

využití částečné

kult. památka od roku 1958

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).