Menu Zavřít

Po autobusech přijdou žluté vlaky

6. 3. 2006
Autor: Euro.cz

RADIM JANČURA, MAJITEL STUDENT AGENCY: Čerstvý držitel titulu Podnikatel roku 2005 a majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura do budoucna plánuje především další expanzi svých „žlutých autobusů“. Ovšem chystá také vstup na železnici a láká ho i hoteliérství.

RADIM JANČURA, MAJITEL STUDENT AGENCY: Čerstvý držitel titulu Podnikatel roku 2005 a majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura do budoucna plánuje především další expanzi svých „žlutých autobusů“. Ovšem chystá také vstup na železnici a láká ho i hoteliérství. * Zvítězil jste v šestém ročníku soutěže Podnikatel roku. Co to pro vás znamená? Tohoto titulu si velice vážím jakožto ocenění, které po několik let poukazuje nejen na podnikatelské úspěchy jednotlivců, ale i na přínos podnikatelů obecně. Titul Podnikatel roku vnímám také jako ocenění všeho, co Student Agency během posledních let dokázala. * Poradíte vašim kolegům, jak lze titul získat? Je to jednoduché, stačí se přihlásit. Mne přihlásila naše ředitelka Eva Ševčíková. Porota posuzuje mnoho kritérií. Mezi ně patří finanční výsledky, strategická orientace a globální dosah podniku. Hodnocen byl rovněž podnikatelský duch nominovaného, jeho čestnost a poctivost, přístup k inovacím a také jeho mimopodnikatelské aktivity. Například podpora regionu, v němž působí. * Kdy vám při podnikání bylo nejhůř?

V rozvoji firmy jdu vždy na jistotu, promyšleně a vždy za jasným cílem. Takže se nedá říci, že bych někdy udělal vážnou chybu. Ale jednou mi vážně zatrnulo. Před dvěma lety jsme spouštěli naši první žlutou linku PrahaBrno. V prvních dnech jezdily autobusy úplně prázdné. Děkuji pár „odvážlivcům“ kteří se tehdy nebáli okusit jízdu za stejnou cenu, ale s jinou dimenzí cestování.

* Jak se daří vašim autobusům na nedávno otevřené lince Praha -Ostrava?

Podobně jako u všech našich linek, trvá přibližně měsíc, než se dostaneme na náklady. Pak už je to jen otázka času, než si klienti zvyknou. Jsem přesvědčen, že do půl roku budeme tuto linku posilovat. Rádi bychom zde brzy jezdili každou hodinu.

* Jaké další trasy plánujete? Ještě v březnu se pokusíme ovládnout trasu Praha - Bratislava. Budeme jezdit za 190 korun, konkurence jezdí okolo 300 korun. O měsíc později přibudou nové linky do Bánské Bystrice a dalších měst Slovenska. Na podzim spustíme linku z Prahy do Českých Budějovic. Letos také zavedeme nové linky do zahraničí. * Nedávno jste zmínil, že chcete proniknout také na železnici. Kdy k tomu dojde?

Za tři roky bychom chtěli vyjet s prvními žlutými vlaky. Strategie bude totožná jako u autobusů - stejná nebo nižší cena, ale podstatně lepší servis.

BRAND24

* Chystáte se věnovat v budoucnu ještě nějakým dalším oborům? K dalším aktivitám brzy přibude provozování hotelů. Hlavní idea: studentské ceny, ale čtyřhvězdičková kvalita.  RADIM JANČURA**

Narodil se 12. ledna 1972 v Ostravě. Patnáct let už však žije v Brně. Tam také v roce 1993 během studií na vysoké škole otevřel první kancelář Student Agency. Nejprve se zabýval oblastí au-pair pobytů. Dnes jeho firma nabízí také studijní a pracovní pobyty a provozuje téměř dvě desítky vnitrostátních a mezinárodních autobusových linek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).