Menu Zavřít

Pneumatiky letos kvůli dražším surovinám a sílícímu dolaru podraží

15. 2. 2017
Autor: Pinkas Martin/Euro

Výrobci pneumatik letos zdraží až o devět procent. Za zvýšením cen stojí zdražení surovin a posilující dolar, naopak končící intervence ČNB by mohly jít proti zdražení. Kvůli konkurenci a předzásobení se růst cen u obchodníků projeví zřejmě jen částečně a navíc v různých termínech.

Koncern Michelin oznámil celosvětové zdražení ve všech segmentech pneu od dubna až o osm procent. Podobný posun cen chystá i koncern Goodyear, Pirelli avizuje až devítiprocentní zdražení. Continental, Nokian ani Hankook podle ředitele obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera zatím zdražení nehlásí, přesto je pravděpodobné, že k němu v průběhu jarní sezóny dojde. Zdražily totiž základní suroviny, tedy kaučuk, butein a olej.

„Tito výrobci používají shodné suroviny, proto zřejmě nebude reálné udržet aktuální cenovou politiku bez cenového navýšení,“ podotkl Schwangmaier. Kvůli konkurenčnímu boji a předzásobení podle něj záleží na každém obchodu, kdy a v jaké míře ke zvýšení cen přistoupí.

Zdražení čeká i čínské značky, které v posledních letech atakují český trh. U nich za zvýšením vedle surovin stojí i posilující dolar. Tyto většinou podle nezávislých testů méně kvalitní gumy se tak cenově více přiblíží renomovaným značkám.

Konec umělého oslabení koruny by mohl pneumatiky naopak zlevnit. Drtivá většina e-shopů totiž nakupuje v českých korunách od výrobců, kteří pracují s eury. Ti navíc znají své stabilní obraty, a proto si v drtivé většině fixují kurz. Růst cen surovin se ale projeví mnohem více.

Do konce března platí v Česku povinnost mít za zhoršených povětrnostních podmínek zimní pneu. Masivní vlna přezouvání na letní pneu se očekává od druhé poloviny března podle aktuálního vývoje počasí.

BRAND24


Čtěte, jak v poslední době táhnou prodeje aut:

Prodej aut v EU letos prudce zpomalí, předpovídá sdružení výrobců

Prodeje aut v Číně se začátkem roku téměř zastavily

Výroba aut v Británii byla loni nejvyšší za 17 let

 Továrna na osobní automobily Škoda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).