Menu Zavřít

Plzeň už nechce montovny

25. 9. 2006
Autor: Euro.cz

PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE Od konce letošního roku bude plzeňská radnice podporovat pouze firmy s vlastním výzkumem a vývojem, které změní kvalitu pracovní síly. Město už nechce lákat výrobní a montážní investory. Plzeňský magistrát se už nechce věnovat přípravě a marketingu ploch pro výrobu a montáž komponent.

PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE Od konce letošního roku bude plzeňská radnice podporovat pouze firmy s vlastním výzkumem a vývojem, které změní kvalitu pracovní síly. Město už nechce lákat výrobní a montážní investory.

Plzeňský magistrát se už nechce věnovat přípravě a marketingu ploch pro výrobu a montáž komponent. „Podpora se bude orientovat na služby a ekonomické činnosti s vysokou přidanou hodnotou,“ říká ředitel útvaru koncepce a rozvoje Milan Svoboda. Předpokládá těsnou spolupráci se soukromými firmami. „Nyní se chceme zaměřit na firmy s vlastním výzkumem a vývojem,“ dodává ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek.

„V posledních třech letech je patrný trend zpomalení tempa ekonomického růstu. Naše výsadní postavení nejdynamičtějšího města po Praze se začíná ztrácet,“ připomíná primátor Miroslav Kalous. Pokud chce město aktivně pomáhat restrukturalizaci ekonomické základny a udržení slušné životní úrovně občanů, musí podle něj podporovat sílící trend znalostní ekonomiky.

DESET HEKTARŮ VOLNÉ PLOCHY Od konce letošního roku bude radnice veřejně podporovat - cenou pozemků, budováním infrastruktury a rychlejším schvalovací režimem - pouze firmy s vlastním výzkumem a vývojem, které změní kvalitu pracovní síly. „Pro tyto aktivity máme desetihektarový volný prostor mezi Carrefourem (dnes Tesco) na Borských polích a Západočeskou univerzitou,“ upřesňuje náměstek primátora Petr Náhlík. Z poloviny jde o městské pozemky, další jsou soukromé. Plocha je podle náměstka určena územním plánem pro výzkumné a laboratorní účely. V Borských polích se navíc uvolnil půlhektarový pozemek, který nevyužil Stavpran Plzeň. Na městských pozemcích vzniknou kvalitní kanceláře, laboratoře a technologická centra. „Prioritou jsou další fáze rozvoje vědeckotechnického parku (stavba za čtvrt miliardy korun právě startuje) a rozšiřování univerzity, která bude mít na inovativní firmy těsnou vazbu. „Vysokoškolský areál -takzvaný Zelený trojúhelník - by se měl stát high-tech centrem. Podobným pólem růstu by se měla také stát oblast u nové fakultní nemocnice na Lochotíně, kde je připravován nový kampus lékařské fakulty a lékařské výzkumné centrum,“ dodává primátor Kalous. Za Borskými poli směrem na Domažlice pak vznikají další haly na soukromém třicetihektarovém pozemku. Staví je humpolecký CTP Invest, který tam chce do dvou let vybudovat park s nájemními halami na lehkou výrobou. „Práci tam má najít až 2000 lidí, hlavně v odvětví služeb a výzkumu,“ říká náměstek primátora Vladimír Duchek. UŽ NEJEN STROJÍRENSTVÍ**

„Nyní je v Plzni úplně jiná situace než před deseti lety, kdy jsme se obávali nezaměstnanosti, nejistý byl osud Škodovky a potřebovali jsme přilákat nové obory,“ připomíná Duchek. Ve městě teď působí řada výrobců elektroniky, součástí pro automobilky a plastových výlisků. V obsazené stodvacetihektarové průmyslové zóně Borská pole pracuje 9000 lidí, z toho více než třetina cizinců - Slováků, Ukrajinců i Poláků.

BRAND24

Ve městě je dlouhodobě nezaměstnanost nad pěti procenty, mírně pod krajskou úrovní. „V Plzni, zejména na Borských polích, trvá velká nabídka pracovních míst,“ řekl krajský koordinátor úřadu práce Tomáš Moravec. Toho využívají lidé z okruhu do 35 kilometrů, odkud si je firmy svážejí.

Dokončený Program lokalizace strategických služeb projednali v minulém týdnu plzeňští radní, nyní bude ještě předložen zastupitelům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).