PLUSY A MINUSY

06. října 2003, 00:00 - admin
06. října 2003, 00:00

- Některé restaurace v České republice budou mít potíže se splněním norem Evropské unie v oblasti čepování piva. Až třetina pohostinství k němu totiž používá vzduchové kompresory. Podle pravidel Evropské unie ale nesmí potraviny přijít do styku s kyslíkem. Restaurace proto budou muset přejít na směsi technologických plynů.

Investice do nových technologií mohou jedno pivo zdražit zhruba o patnáct haléřů.

+ Asi dvacet zahraničních společností se v současné době zajímá o investice v Moravskoslezském kraji. Podle vládní agentury CzechInvest je zájem pěti z nich velký. Jde o firmy z automobilového a elektrotechnického průmyslu, které mají vytvořit až 1500 nových pracovních míst. Podle Českého statistického úřadu by ovšem česká ekonomika potřebovala místo investic do výroby spíše příliv kapitálu s vyšší přidanou hodnotou. Ten však v současné době tvoří asi jen pět procent všech investic.

- Inzerátem v novinách odstartovala privatizace hnědouhelných dolů. Stát prostřednictvím Fondu národního majetku vyzval všechny zájemce, aby do 15. října vyjádřily předběžný zájem o koupi Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. Ministerstvo průmyslu neřeklo, kolik stát za doly požaduje. Spekuluje se asi o čtyřech až šesti miliardách korun. Podle kritiků privatizace je to málo a stát na prodeji prodělá.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče