PLUSY A MINUSY

06. října 2003, 00:00 - admin
06. října 2003, 00:00

- Některé restaurace v České republice budou mít potíže se splněním norem Evropské unie v oblasti čepování piva. Až třetina pohostinství k němu totiž používá vzduchové kompresory. Podle pravidel Evropské unie ale nesmí potraviny přijít do styku s kyslíkem. Restaurace proto budou muset přejít na směsi technologických plynů.

Investice do nových technologií mohou jedno pivo zdražit zhruba o patnáct haléřů.

+ Asi dvacet zahraničních společností se v současné době zajímá o investice v Moravskoslezském kraji. Podle vládní agentury CzechInvest je zájem pěti z nich velký. Jde o firmy z automobilového a elektrotechnického průmyslu, které mají vytvořit až 1500 nových pracovních míst. Podle Českého statistického úřadu by ovšem česká ekonomika potřebovala místo investic do výroby spíše příliv kapitálu s vyšší přidanou hodnotou. Ten však v současné době tvoří asi jen pět procent všech investic.

- Inzerátem v novinách odstartovala privatizace hnědouhelných dolů. Stát prostřednictvím Fondu národního majetku vyzval všechny zájemce, aby do 15. října vyjádřily předběžný zájem o koupi Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. Ministerstvo průmyslu neřeklo, kolik stát za doly požaduje. Spekuluje se asi o čtyřech až šesti miliardách korun. Podle kritiků privatizace je to málo a stát na prodeji prodělá.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

Hry pro příležitostné hráče
Zavřít