Plný talíř argumentů

24. května 2011, 13:08 - Milan Ballík
24. května 2011, 13:08

V Dejvicích přibyla další adresa, kam je dobré se vypravit za výjimečným soustem

Rok a kousek existuje na křižovatce blízko dejvického Kulaťáku podnik zvaný Argument. Jelikož jdou o něm zprávy spíš lepší než horší, odhodlal jsem se je prověřit. Nezbývá tedy než vstoupit a zahloubat se do jeho jídelního lístku.
První dojem z restaurace vyznívá velmi příjemně. Rozložitý bar zve baterií slušných destilátů a díky mléčně prosvětlenému čelu, kafematu a drátěným držákům na sklenky pod stropem představuje moderní prvek v jinak víceméně starosvětsky stylizovaném interiéru. Přední kuřácká i zadní nekuřácká část jsou shodně zařízeny mobiliářem, který upomíná na nejlepší léta českých restaurací. Dobu mezi válkami, přesněji konec třicátých let. Židle jsou fortelné, stejně tak polokřesla, obojí mocně tapecírované, obojí navýsost pohodlné. Neokázale založené stoly jsou především pevné, bez nešťastného viklání, pozornost nerozptylují ani jednoduché lustry, ani jednoduchá výzdoba. Pár knih, dobové hodiny, uklidňující obrázky. V této kulise se však, jak mám seznat za krátký čas, odehraje malé kulinářské představení s dobrým koncem.

Nad svíčkovou polévkou

Meníčko Argumentu, které se zdá být obsáhlé, vlastně ani moc široké není. Segment steaků, na něž restaurace vsází především, se liší hlavně gramáží. Třebaže jde podle kuchaře o vyzrálé maso a já nemám nejmenší důvod nevěřit jeho zběhlosti, volím druhou variantu. Stejně jako steaky se zde totiž chlubí uměním přípravy ryb. Před ní ale ještě přijde na řadu polévka. Zlákal mne totiž ne všude viděný krém z pečeného celeru s dýňovými semínky a bazalkovým pestem.
V lokále panuje poklid, příchozí obsadili zahrádku. Svou objednávku si proto musím nejdříve „vysedět“ – obsluha má plné ruce a nohy práce venku. Odměnou za trpělivost je mi hustý krém odstínu chamoise, jehož hladinu zdobí zelený ornament pesta a roztroušené ostrůvky semínek. Báječně voní a ještě lépe chutná. Vlastně echt jako svíčková omáčka. Sametovou chuť povznáší pesto, jehož bazalka krém lehýnce políbila dotekem jihu. Dýňová semínka zase natučnělou chutí zvýrazněnou ohněm při troše fantazie suplovala maso.
Rybu servírka předkládá v momentě, kdy jsem ledva stihl otřít ústa po „svíčkové“ polévce. Než se dostanu k tomu, abych pražmu rozpáral, musím zmínit jednu maličkost. Posadili mne do rohu, vedle plného zábradlí oddělujícího koridor od vyvýšené prostory restaurace. Díky tomu jsem mohl registrovat fintu, kterou si personál usnadňoval práci. Obsluhující neobcházeli onen paraván, vyhnuli se i dvěma třem schůdkům nahoru k mému stolu. Prostě talíř nebo nápoj zdola „přehodili přes plot“. V osnovách stolničení to zřejmě není, nepřišlo mi to však vůbec jako nepřístojnost. Naopak jsem se cítil možná nafoukaně jaksi více „jejich“, jako v rodině.

Ztracený fenykl

Pražma královská s restovaným fenyklem a přelivem z koriandru a chilli si nicméně občasným prsknutím stále rozpáleného oleje říkala o pozornost. Napohled akorát upečená, s hnědavými mapami žárem ožehlé kůže – ta bude křupat, těším se v duchu – vyložená kolečky citronu. Voněla úžasně. A chutnala stejně. Maso bylo plné šťáv a nabízelo chuť jemnou, jen mořskými vdechnutími jódu, soli a chaluh stopově ochucenou. Citron zevnitř a zvenčí rybu probudil a vetkl jí živost.
Některé komponenty jídla se však kamsi hluboko ukryly a vzdorovaly objevení. Olej vystupoval dostatečně sebevědomě, aby se nedal zatlačit k mantinelu. Fenykl ale jako by se zalekl volné scény, uzavřel se do sebe a nepustil téměř ani stopu svého zajímavého charakteru. Přirozeně málo výrazné maso ho skoro převálcovalo – jeden musel dát zatracený pozor, aby sotva znatelnou chuť objevil. Co do úpravy byl nerozměklý, skusu zdravě odolávající fenykl však trefený dobře. Stejně tak jsem pouze asi jednou zachytil chilli, pokud si to ovšem nenamlouvám.

Růžovka přišla vhod

Navzdory nerovnováze jednotlivých partů celý pokrm vyzněl dobře, jen doporučené bramborové pyré se jaksi nezapojilo. Lepilo se k vidličce a chutnalo skoro až uměle. Naopak růžová frankovka se vedle pražmy předvedla jako partner k pohledání. Deklarována jako polosuchá, přesto oplývala dostatkem kyselin, aby pozvedla pokrm a vedla jej ve vší svěžesti k podařenému finále.
Zkušenosti s „růžovkami“ přitom nemám zrovna nejlepší a dlouho jsem neměl Mádlova vína z Velkých Bílovic v ústech. Jeho frankovka mě ale znovu ujistila o správnosti cesty, jíž kráčí. Vydává se sice k hranici jisté obecné líbivosti až konfekčnosti, daleko před ní se ale naštěstí zastaví, o krok dva pro jistotu ustoupí a nechá prostor odrůdě. To je společně s lichotivými cenami patrně jedním ze základních kamenů jeho úspěchů.
Nakouknutí do nabídky Argumentu jsem zakončil kopečkem zdejšího limetkového sorbetu. Byl arkticky ledový, lehký, autenticky navinulý, díky krychličkám kůry atraktivně nahořklý. Sorbet, jaký není všude k mání.
Argument svým oslovujícím interiérem, lehce uvolněnou obsluhou – slečna vládla lehkou chůzí a i s rukama plnýma debarasu se lokálem jen vznášela – i překvapivou kuchyní, kdy na každém jídle je poznat nasazení „srdcaře“, drží všechny trumfy k tomu, aby oslovil širokou obec labužníků. V mém notýsku je to další adresa, kam se rád, přesycen mnohdy daleko méně vydařenými představeními samolibých restaurací v centru, za dobrým soustem rád vydám.

Value for money 9 / 10 Hodnocení restaurace Jídlo 43 bodů z 50
Obsluha 18 bodů z 20
Nápoje 19 bodů z 20
Prostředí 8 bodů z 10
Celkem 88 bodů ze 100

+ Dobrý pocit z kombinace prostředí, obsluhy a kuchyně
– Malé šlápnutí vedle u přílohy

Argument Restaurant - Café Bubenečská 19, 160 00 Praha 6, tel.: 220 510 427
e-mail info@argument-restaurant.cz,
http: www.argument-restaurant.cz Otevírací doba Po–So 11.30–23.30, Ne 12.00–22.00
Kuchyně mezinárodní, zaměřená na grilování
Země původu nabízených vín Austrálie, Česko, Francie, Itálie, Gruzie, Chile, Nový Zéland, Španělsko, USA

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku Malé chobotničky restované na másle, podávané na listovém salátku s estragonovým octem 150 Kč
Hustá tomatová polévka se slzou mascarpone 65 Kč
Sépiové spaghetti s krevetami, česnekem, jarní cibulkou a smetanou 170 Kč
Grilovaná Pražma královská, s restovaným fenyklem a koriandrovo-chilli přelivem 295 Kč
Supreme /prso/ z kukuřičného kuřete s grilovanou zeleninou a jemnou bazalkovou omáčkou 235 Kč
Špikované králičí stehno na česneku a slanině s máslovým špenátem a žemlovými knedlíky 295 Kč
Jehněčí kolínko pečené na zelenině a bylinkách 295 Kč
Filet mignon z vepřové panenky s hříbkovým ragú s estragonem a lanýžovým olejem 255 Kč
Steak z hovězí svíčkové s čerstvým špenátem a jedlými kaštany 365 Kč Francouzské kachní prso s karamelizovanými keňa fazolkami, červenou cibulí a omáčkou z třešňového piva 275 Kč
Čokoládový brownies se zmrzlinou 90 Kč

Výběr z vinného lístku Moet & Chandon Brut, AOC 1650 Kč Ryzlink vlašský Bravenec, 2008 pozdní sběr 355 Kč Côtes du Rhône Grands Classiques Blanc, 2008 525 Kč Riesling Hugel, 2007 765 Kč Riff Pinot Grigio, 2008 490 Kč Montes Sauvignon Blanc, 2009 550 Kč
Ste-Michelle Chardonnay Columbia Valley, 2006 750 Kč Babich Sauvignon Blanc, 2008 690 Kč
Mtatsminda 2006 Rosé – Gruzie 450 Kč Modrý portugal Mádl, 2008 285 Kč Chateau Camarsac, 2006 525 Kč Cote de Nuits Villages, 2007 950 Kč Valpolicella Classico Villa Novare, 2007 690 Kč Rosso di Montalcino, 2005 1190 Kč Infinitus Cabernet-TEempranillo, 2007 390 Kč Montes Alpha Syrah, 2007 850 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče