Menu Zavřít

Platy versus reformy

31. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Bezpečnost

BRAND24

Zatímco v odborech bezpečnostních složek vznikla petice proti krokům v resortu ministerstva vnitra a Radek John se stává horkým kandidátem na dalšího člena vlády s prošlou záruční lhůtou, debaty o reformách se pomalu vytrácejí. Podobně jako v případě lékařů, také u policistů se diskuse neustále točí okolo výše platů a (ne)oprávněnosti plošných škrtů. Tématem číslo jedna by přitom měla být efektivita státní správy jako takové.
Zatímco údaje týkající se průměrných platů mohou být značně zkreslující – málokterý policista skutečně dosáhne na hrubý výdělek 32 tisíc – údaje objasněnosti kriminality jsou o něco výmluvnější. A nutno říct, příliš lichotivé nejsou. Zvláště v případě korupce se spíše dlouhodobě zhoršují. Týká se to i jednotlivých odvětví korupce, například hospodářské kriminality (v grafech není zanesena), kde bylo ještě v roce 2006 vyřešeno 69 případů ze sta, dnes je to jen 54.
Klesající efektivita činnosti policie (netýká se veškeré činnosti, například v případě vražd je objasněno téměř 100 procent případů – pozn. red.) bývá někdy dávána za vinu nedostatečné atraktivitě práce v policejním sboru, respektive tomu, že spousta kvalitních detektivů v uplynulých letech policii opustila.
S efektivitou státní správy v oblasti vnitřní bezpečnosti ale souvisí i to, jak rychle funguje česká justice. Tu je třeba zmínit i proto, že soudci se nedávno rovněž zapojili do řad státních zaměstnanců bojujících s nízkým platem. U ústavního soudu dokonce dosáhli zákazu snížení svých platů. Průměrná délka soudního řízení přitom trvá rok a půl, nemluvě o dalších justičních problémech. Velká část rozsudků je například v odvolacím řízení zrušena nebo pozměněna, přičemž třeba v Německu neobstojí při odvolacím řízení jen šest až sedm procent rozsudků.
Problémy páteřní sítě českého státu jsou pochopitelně spojeny i se státním zastupitelstvím. Jeho členové mimochodem také pomalu rozjíždějí žalobu proti snížení platů, i když zatím nejde o žádnou akci typu Děkujeme, odcházíme. Samotné procesy ve státním zastupitelství není třeba příliš komentovat, už proto, že o kauzách za minulého vedení se toho napsalo dost a nový nejvyšší státní zástupce ještě neměl příliš času transformaci svého úřadu rozhýbat. Že tento proces nebude lehký, dokazuje také nedávno zveřejněná statistika ministerstva spravedlnosti, podle které byla přibližně třetina všech státních zástupců v minulosti členy komunistické strany.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).