Menu Zavřít

Plaťte, dívat se nemusíte!

13. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Kapitola 164

Lekce od Maročanů * Televize Z1 a český osud * Hokejisté z Hamásu

Lekce od Maročanů

Česká fotbalová reprezentace hrála svůj první letošní zápas minulou středu s Marokem. Branka sice nepadla, ale nebyl to nudný fotbal. Jak to mohu tvrdit, jestliže zápas nevysílala žádná česká televize ani internetový portál? Jednoduše. Utkání jsem sledoval na webu (fomny.com/Video/Arabic/Arryadia/pop.htm). Obraz byl kvalitní a nevadila ani arabština komentátorů. Závěr? Maročané dali lekci českým televizím i internetu, který se neustále chlubí, jak je vyspělý a světový. Ve skutečnosti je zaostalý a provinční. Co je ve světě, například v Maroku, normální, u nás je nedosažitelný luxus. Takový přístup českých médií nelze svádět na krizi. Spíše jde o lenost a ignoraci. Veřejnoprávní televize, jež formou koncesionářských poplatků od lidí inkasuje ročně přes pět miliard korun, už dávno rezignovala na to, aby potěšila diváky, kteří mají rádi sport. Je skandální, že Česká televize nevysílá zápasy fotbalové reprezentace. Je ostuda, že nenabídne z mistrovství světa v házené zápas o zlato ani finále tenisového turnaje Australian Open mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem! Místo toho vnucuje divákům dlouhé hodiny golfové PGA Tour. Co má tento pořad společného se statutem veřejnoprávnosti? Kolik lidí zajímá golf na kanálu ČT4 Sport několik hodin denně? Možná pár manažerů, kteří dostali v době krize padáka, a ředitele České televize Jiřího Janečka, jenž velmi rád hraje golf, ale padáka zatím nedostal.

BRAND24

Televize Z1 a český osud

V Česku už je téměř normální, že líné, zaostalé a provinční přežívá, zatímco pracovité, moderní a světové zaniká. Jako příklad můžeme uvést média. Loni v červnu začala vysílat soukromá zpravodajská televize Z1. Srovnáte-li její nabídku s tím, co nabízí zpravodajský kanál ČT 24, zjistíte, že Z1 je lepší. Přesto se dostala do potíží. Jak o tom minulý týden informoval deník Lidové noviny, Z1 možná skončí. A pokud skončí, chtěl bych vidět soukromého investora, který podobnou zpravodajskou televizi někdy rozjede. Jsme malá země, jejímž jazykem hovoří málo lidí, musíme se tedy spokojit s monopolem. Ten nebude mít žádnou konkurenci, bude si tedy moci dovolit, co chce. My jej sice budeme platit, ale dívat se na tuto zpravodajskou televizi už nebudeme.

Hokejisté z Hamásu

„Máme velký důvod domnívat se, že Izrael závažně porušil mezinárodní humanitární právo včetně čtvrté ženevské konvence o ochraně civilistů ve válečném období a mezinárodní zvykové právo, dle něhož se řídí vedení válečných konfliktů,“ prohlásili zástupci Mezinárodní federace lidských práv, Evropsko-středomořské sítě lidských práv a Mezinárodní komise právníků, kteří v lednu navštívili Egypt, Izrael a palestinská území (do Gazy je však Egypt nepustil).
„Izraelská armáda se zejména dopustila nevybíravých či nepřiměřených útoků a nesplnila svou právní povinnost chránit civilisty a civilní infrastrukturu,“ láteří organizace. Aniž by si však uvědomily, že izraelská vláda tímto způsobem, který lze určitě kritizovat, chránila právě civilní obyvatelstvo z oblastí sousedících s Gazou. To má stejná práva na ochranu jako obyvatelé Gazy, musíme dodat za „lidskoprávníky“. Za poslední rok tam totiž dopadaly denně průměrně – příměří nepříměří – čtyři rakety odpálené z Gazy.
To naštěstí neuniklo evropskému komisaři pro rozvojovou pomoc Louisi Michelovi, který obvinil Hamás ze spoluodpovědnosti za tragédii v Gaze: „Raketové ostřelování civilistů (v Izraeli) je teroristickou aktivitou, kterou je nutné nekompromisně odsoudit.“ Něco takového ve vyjádření „lidskoprávních organizací“ zcela chybí. Ty sice uznaly, že „porušení práva“ se dopouštěla i palestinská strana, ale že prý „žádné porušení mezinárodního humanitárního práva palestinskými bojovníky nemůže nikdy ospravedlnit podobná nebo ještě závažnější porušení Izraele“.
Situace připomíná hokejový zápas, v němž jeden tým za blahosklonného přihlížení rozhodčích neustále štengruje soupeře, ale běda, začne-li se bránit! Pak je spravedlivě potrestán a má velké štěstí, je-li vyloučen i někdo z provokujícího týmu. Chraň však pánbůh, aby provokovanému ujely nervy! To je pak vina jednoznačně na něm. Že by se hamásníci inspirovali hokejem?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).