Menu Zavřít

Platby v eurech zjednoduší

31. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Banky v ČR

Minulý týden odstartoval projekt SEPA plateb. Jde o postupné sjednocování pravidel pro přeshraniční platby v eurech a týkají se celé EU. K projektu se již připojilo několik českých bank. Kromě České spořitelny, ČSOB a Komerční banky také třeba UniCredit Bank. Další banky zavedení novinky teprve chystají. „Je to otázka několika dnů, maximálně týdnů,“ sdělil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Projekt je založen na smazání rozdílů mezi národními a přeshraničními platbami v eurech, které tak budou probíhat stejně rychle a za stejných podmínek.
„Nový formát SEPA navíc umožňuje přenášet další údaje, které klienti mohou využít k předávání dodatečných informací o platbě a její jednoznačné identifikaci,“ vysvětlil mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.
Jednotná pravidla budou fungovat ve čtyřech oblastech – bezhotovostní úhrady, přímá inkasa, úhrady platební kartou a hotovostní platby v eurech. Od minulého týdne se zatím sjednotily bezhotovostní úhrady. Do roku 2010 by už ale měly fungovat všechny čtyři oblasti. Podle odhadů tím mohou spotřebitelé i firmy ušetřit až devadesát procent nákladů; unie tvrdí, že SEPA přispěje k růstu ekonomiky EU a ušetří padesát až sto miliard eur ročně.

BRAND24

Tabulka:
Kdo všechno je SEPA?
Česká spořitelna
Komerční banka
ČSOB
UniCredit Bank
Pramen: Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).