Menu Zavřít

Planeta ve stavu nouze. Letošní Vánoce na Nově budou chudé

21. 11. 2013
Autor: E15

Mateřská společnost televize Nova se potýká s nedostatkem hotovosti. Českou dceru ale nejspíš neprodá.

Nejsledovanější česká televize a celá skupina CME procházejí nejtěžším obdobím od roztržky s bývalým ředitelem Vladimírem Železným. Může za to souběh špatných provozních výsledků a vysokého dluhu, které za sebou nechal bývalý šéf CME Adrian Sarbu. Podle zjištění týdeníku Euro ho z čela skupiny vytlačila až pohrůžka koncernu Procter & Gamble, lídra mezi zadavateli televizní reklamy. Nový management CME, dosazený mediálním gigantem Time Warner, shání v současnosti hotovost, kde se dá. A mluví se o prodeji některých aktiv, například filmového distributora Bontonfilm.

Časy hojnosti na CME měly přitom skončit už dávno. V posledních letech poznamenaných recesí na inzertním trhu se dál jelo ve velkolepém stylu. Naléhavost signálů o horšících se výkonech společnosti, podbarvených enormní zadlužeností, se stupňovala každým čtvrtletím. Přesto se až do letního usednutí firmy Time Warner k pomyslnému volantu skoro nic nedělo. Sarbu jako by zhypnotizoval zakladatele společnosti Ronalda Laudera i další členy správní rady a dokázal jim naočkovat netečnost vůči jasným varováním, která dostávali na stůl.

Pohádkové odstupné

Sarbu podle očekávání z vedení skupiny odešel, jenže díky pohádkovému odstupnému 5,4 milionu dolarů a dalším vyjednaným prebendám bude dál vysávat tolik potřebnou hotovost. Bylo výmluvné, když jeho rezignaci doprovázel skokový nárůst ceny akcií.

Brzy se však ukázalo, že to bylo krátkozraké nadšení. Z následků Sarbuovy vlády se bude CME vzpamatovávat dlouho a s velkými bolestmi.

Poslední optimisty musely přesvědčit výsledky CME za třetí letošní čtvrtletí, zveřejněné na konci října. Pár čísel pro připomenutí – tržby klesly o něco méně, než se čekalo, provozní výsledek vyjádřený ukazatelem OIBDA ale vykázal ztrátu 32,4 milionu dolarů v porovnání s loňským ziskem 3,5 milionu dolarů.

Injekce nutná

Společnost také snížila svůj odhad celoročních tržeb na 640 až 650 milionů dolarů z původních 700 až 720 milionů. Ke konci roku už neočekává zisk, nýbrž provozní ztrátu 40 až 30 milionů dolarů.

Možná ještě větší dopad než čísla měl na investory doprovodný komentář CME. Společnost přiznala, že vzhledem k očekávané negativní úrovni volné cash flow v roce 2013 (předpoklad je minus 140 milionů dolarů) potřebuje dodatečný kapitál a zvažuje všechny dostupné varianty, jak alespoň částečně zalátat hrozivé díry. Včetně prodeje některých aktiv nebo jednání o odložení splatnosti firemních obligací.

Propad ceny akcií CETV na pražské burze

Graf 21. 11. 2013.

CME také potvrdila snahy přesvědčit firmu Time Warner, aby pomohla kapitálovou injekcí. Jedním dechem zároveň přiznala, že v tomto ohledu nemá nic jistého. Že je namístě mluvit o finanční hrozbě, potvrdila následující věta: „Pokud nedokážeme zajistit dodatečné financování, nebudeme schopni dostát svým povinnostem při splácení dluhu a všeobecně krýt některé naše operace v následujících dvanácti měsících,“ uvedla CME v reportu. Reakce na trhu byla okamžitá a krutá. Akcie skupiny zaznamenaly nejhlubší denní pád ve své téměř třináctileté historii.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


O mediální skupině CME čtěte více:

První obětí úspor CME bude česká MTV. Nova ji přenechá Viacomu

Škrty na Nově. Televize ruší pořad Na vlastní oči a tým Mediafaxu

BRAND24

Sarbu dostane od ztrátové CME zlatý padák přes sto milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).