Menu Zavřít

Placená stání zvýší ceny garáží

15. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Zóny placeného stání zvýší na některých místech v Praze ceny garáží a garážových stání. Vyplývá to z ankety mezi realitními kancelářemi. Výši nájemného za byty by jejich zavedení změnit nemělo.

Parkování v Praze Zóny placeného stání zvýší na některých místech v Praze ceny garáží a garážových stání. Vyplývá to z ankety mezi realitními kancelářemi. Výši nájemného za byty by jejich zavedení změnit nemělo.

Od listopadu by měly v první a druhé městské části fungovat zóny placeného stání. V Praze 3 a 7 se jejich zavedení zdrží. Už nyní je ale jasné, že zóny zvýší cenu garáží a garážových stání.

Navíc ne všichni lidé, kteří o parkovací kartu mají zájem, si ji mohou koupit. Podmínkou je totiž trvalý pobyt v příslušné městské části. Také podnikatelům se jejich nákup prodraží. Za první automobil sice zaplatí sníženou sazbu 12 tisíc korun, ale za každý další už 36 tisíc korun.

„U nebytových prostor očekávám dramatické zvýšení poptávky po garážích. Určitě dojde k revitalizacím dvorů nebo vnitrobloků,“ uvádí Aleš Ježek ze společnosti Home Sweet Home. Ceny garáží a garážových stání se podle něj zvýší o 50 až 100 procent. Ceny bytů ani nebytových prostor by to ale podle něj ovlivnit nemělo.

Podle Marka Makového z Mexx Reality je pro nákup nebo pronájem důležitá i takzvaná dobrá adresa. Nečeká tedy, že se tyto čtvrti vylidní. „S určitostí vyletí ceny garáží. Pro mnoho lidí to bude velmi vysoké zhodnocení investice, kterou udělali v minulých letech,“ říká Makový. Zároveň se podle něj začnou zastavovat volné pozemky, kde není možná rezidenční výstavba.

Pokles cen kancelářských prostor o dvě až tři procenta v příštích dvanácti měsících očekává Břetislav Cieslar z AAAINDUSTRY.cz. Podle něj opadá zájem o starší nemovitosti, což prý souvisí s budováním nových administrativních center, kde je i snadnější parkování.

Podle Davida Černíka z Maxima Reality je možné, že o prostory nebudou mít takový zájem podnikatelé, kteří potřebují hodně aut. „Na druhou stranu, zájem o pronájem nebytových prostor v těchto lokalitách několikanásobně převyšuje nabídku, takže by ke snížení nájmu dojít nemělo,“ doplňuje Černík.

Snížení zájmu ani cen nájemného u nebytových prostor nepředpokládá ani Jakub Sedmihradský ze společnosti Lexxus. „Problém s parkováním, zejména v centru, je již natolik velký, že firmy s větším vozovým parkem zde parkovat nemohou,“ vysvětluje.

BRAND24

Oslovení zástupci realitních kanceláří se shodně domnívají, že zóny placeného stání neovlivní zájem o pronájmy bytů v těchto čtyřech pražských částech.

„Pokud je pro nájemce parkování důležité, již nyní hledá byt s garáží nebo s vyhrazeným parkovacím stáním,“ uzavírá Jakub Sedmihradský.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).