Menu Zavřít

Piráta represí nezastavíš

22. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Pohodlnosti lidí se přizpůsobili prodejci všeho zboží, knihami počínaje a lednicemi konče.

Kamenné videopůjčovny čeká poslední křeč a pak už jen smutný konec. Dříve tak skvělý byznys, který fungoval de facto sám od sebe, se před několika lety začal pomalu hroutit a nyní je ve fázi rychlého úpadku. Dokazují to statistiky prodeje DVD a černočerné vize potvrzují i sami majitelé půjčoven.

Ač je příčin více, nejdrtivější dopad má na filmový byznys jednoznačně internetové pirátství. Kamenná provozovna, do níž si musíte pro film zajít a pak ho vrátit, může jen těžko konkurovat pohodlnému stažení filmu z internetu za pár minut a navíc relativně zadarmo.

Jedinou cestou k záchraně se tak jeví využít internet i k legálnímu půjčování či spíše prodeji filmů. Že to ještě nefunguje, není jen vinou půjčoven. Některé z nich by jistě tuto možnost využily. Naprosto nepřijatelnými licenčními podmínkami ale internetový prodej torpédují sama filmová studia.

Čas ukázal, že bojovat proti pirátům formou kampaní apelujících na morálku nebo represivní cestou vyhrožování a chytání těch, co nelegální filmy nebo hudbu na internetu nabízejí, je neefektivní. Když se organizacím sdružujícím nahrávací studia podařilo jakžtakž zpacifikovat peer-to-peer sítě, kde nelegální šíření hudby přímo bujelo, objevili piráti datová úložiště typu Rapidshare. Na nich lze dnes najít prakticky jakýkoliv film.

Pohodlnosti lidí se přizpůsobili prodejci všeho zboží, knihami počínaje a lednicemi konče, a nyní si nový prodejní kanál nemůžou vynachválit. Producenti filmů ale stále otálejí. Ti, kteří už svou produkci na internetu nabídli, to udělali s otravnou protipirátskou ochranou.

BRAND24

Argument byl jasný – když film prodáme bez ní, ještě ve stejný den bude kopie ke stažení na desítkách stránek zadarmo. Jenže ona už tam je stejně, a dříve!

Proč tedy odrazovat ty, kteří jsou ochotni zaplatit, nikoliv však za neplnohodnotnou náhražku? Proč raději neprodat film za pár korun, než nemít z nelegálního stažení nic? Čím déle bude pirátství jedinou možností, jak pohodlně a rychle získat filmy v digitální podobě, tím hůře pak půjde přesvědčovat lidi, že stahování zdarma není samozřejmostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).