Menu Zavřít

Pevné prohrávají s mobily

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

KONKURENČNÍ BOJ Telekomunikační operátoři se všemožně snaží zastavit setrvávající trend poklesu počtu pevných telefonních linek. Přesto v loňském roce „odhlásil telefon“ další půlmilion zákazníků. Úbytek pevných linek v České republice pokračuje.

KONKURENČNÍ BOJ Telekomunikační operátoři se všemožně snaží zastavit setrvávající trend poklesu počtu pevných telefonních linek. Přesto v loňském roce „odhlásil telefon“ další půlmilion zákazníků.

Úbytek pevných linek v České republice pokračuje. V loňském roce podle vyjádření společnosti Telefónica O2 CR, která naprostou většinu linek spravuje, odhlásilo telefon přibližně půl milionu uživatelů. Celkem tak nyní v Česku funguje přibližně 2,4 milionu pevných telefonních stanic. Podle analytiků lze navíc přepokládat, že jejich počet bude i nadále klesat.

Za pokračujícím sestupným trendem, který začal už v roce 2001, stojí podle mluvčího Telefóniky Martina Žabky především přechod uživatelů hlasových služeb k mobilním operátorům. Ti totiž naopak neustále posilují -penetrace mobilních telefonů loni v Česku přesáhla 120 procent. Na sto lidí tak připadá více než 120 mobilů.

ZASTAVÍ POKLES NOVÉ SLUŽBY? Telefónica O2 i další telekomunikační operátoři se pochopitelně snaží nepříznivý trend zastavit, nebo alespoň výrazně zpomalit. Jako hlavní cíl ostatně označil zastavení poklesu pevných linek i španělský management Telefóniky při svém loňském nástupu do tehdejšího Českého Telecomu. Klíčem má být podle generálního ředitele firmy Jaimeho Smithe především nabídka nových, nehlasových služeb. Ty mají stávající zákazníky od odhlašování linek odradit a také kompenzovat ztráty ze stále méně využívaných hlasových služeb. Nové zákazníky by pak měla pomoci přitáhnout například nabídka na téměř bezplatné zřízení linky. Nejsilnější „zbraní“ proti mobilním operátorům je především nabídka datových služeb, tedy rychlého připojení k internetu přes telefonní linku (technologie ADSL). Na ni navazují další služby - IPTV (televize přes internet) nebo VoIP (telefonování přes internet). Ty Telefónica i někteří další operátoři spustili v loňském roce. Alternativní operátoři jako GTS Novera, Czech OnLine nebo Radiokomunikace linky ve většině případů nevlastní a pouze si je pronajímají od Telefóniky. I oni se ale zaměřují hlavně na vysokorychlostní internet a další doplňkové služby. Na konci roku 2006 měli operátoři spolu s Telefónikou více než půl milionu „internetových“ zákazníků. KONKURENCE: MOBILY, KABELOVKA

I VoIP Ani nabídka nových služeb ale zřejmě „pevné“ telekomunikační operátory před pozvolným úbytkem telefonních linek nezachrání. Tvrdá konkurence totiž neexistuje pouze na poli hlasových služeb v podobě mobilních operátorů a levného či dokonce bezplatného volání přes internet, ale prakticky u všech nových služeb.

V oblasti vysokorychlostního připojení k internetu soupeří s operátory zejména poskytovatelé kabelové televize. Ti jsou ale znevýhodněni nesrovnatelně menším pokrytím a dostupností služeb a soustřeďují se hlavně na velká města. Na místech, kde mají uživatelé na výběr mezi technologií ADSL a kabelem, však pevné linky prohrávají na celé čáře. Stejně tak na „styčných místech“ kabelové televize jednoznačně vítězí v boji o televizního diváka.

BRAND24

Kam nedosáhnou rozvody kabelové televize, často telekomunikačním operátorům „vyfoukli“ zákazníky lokální poskytovatelé WiFi připojení. Projevili totiž větší flexibilitu a uživatelům chtivým internetu nabídli bezdrátové připojení ještě před zprovozněním připojení přes pevnou linku.

Někteří z WiFi operátorů navíc také začali nabízet doplňkové služby telefonování a sledování televize přes internet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).