Menu Zavřít

Petr Vaclavík: Konkurujeme nabídce panelákových dvougarsonek

19. 7. 2012
Autor: E15 Anna Vacková

Developerská firma Bemett se nebojí s nadsázkou označit svou výstavbu jako Lidl byty. Na nejlevnější rezidenční výstavbu se orientuje dlouhodobě a této strategie se chce držet. „Pokles poptávky pociťujeme, ale na druhé straně se do našeho segmentu dostávají lidé, kteří si před pěti lety mohli dovolit dražší bydlení a dnes už musí své cíle korigovat,“ říká spolumajitel Bemettu Petr Vaclavík.

*E15: Jak vás ovlivnilo to, že v poslední době trochu opadl zájem o bydlení za Prahou?

Jsme orientovaní na skupinu zákazníků, která si pořizuje první bydlení, čeká další dítě nebo chce mít byt jako investici a jde vyloženě po ceně. Máme i skupinu cizinců hlavně z asijských zemí, která byty kupuje a potom je pronajímá. My se vzhledem k cenové politice netlačíme do centra, spíš se držíme na periferii Prahy a v obcích, které jsou v její bezprostřední blízkosti. Jsou tam lepší podmínky pro výkup pozemků. Náš systém výstavby familiérně nazýváme Lidl byty, tedy to nejlevnější, co na trhu bydlení je. Realitní krize se nás samozřejmě dotkla. Nikdo nemůže tvrdit, že jeho ne. Ale když se podíváte na naše rozpracované projekty, ve stadiu před kolaudací dnes máme konkrétně v Jinočanech prodáno přes 80 procent bytů, což je, myslím, v současné době velmi slušné číslo. Pokles poptávky pociťujeme, ale na druhé straně se do našeho segmentu dostávají lidé, kteří si před pěti lety mohli dovolit dražší bydlení a dnes už musí své cíle korigovat. Pak volí i naši výstavbu, která je sice za Prahou, ale v zásadě využívá všech jejích výhod.

*E15: Developeři zmenšují plochy, protože lidé finančně dosahují na menší rozlohu bytu. Dělali jste v poslední době něco podobného?

My to dělali od začátku, a tak naše projekty v podstatě nejde moc zmenšit. Čtyřicetimetrovou dvougarsonku už nezmenšíte. Náš produkt je postaven hlavně na malých bytech s dispozicemi 2+kk a 3+kk. Garsonky nestavíme vůbec, našimi zákazníky jsou většinou single páry nebo mladé rodiny, které jdou do svého prvního bydlení. Cenami konkurujeme nabídce panelákových dvougarsonek na Jižním Městě, ale naše byty jsou nové, realizované za použití moderních technologií výstavby.

*E15: Jeden velký tuzemský developer tvrdí, že vyrábí levné byty evropské kvality. Nabízíte také evropskou kvalitu?

Musíme se vejít do nějakých norem, takže z hlediska stavební technologie by všechny byty měly být stejné. Příčky, podlahy, střecha by se neměly nijak lišit. Spíš sázíme na to, že máme dlouhodobé vztahy se stavebními firmami, s nimiž se snažíme projekt zlevnit už v předprojektové fázi tak, aby byl konkurenceschopný. Stavíme takřka výhradně bez garáží, bez výtahů. Domy k vytápění využívají pouze elektrickou energii, a proto jdeme na trh s tak nízkou cenou.

*E15: Ubírali jste na vybavení interiéru?

Výjimečně. Náš byt je z levnějších materiálů, ale pořád v rámci tuzemského standardu, to znamená plovoucí podlahy, dlaždice v řádu kolem čtyř set korun za metr čtvereční. Stavíme v Praze a v Brně a vnímáme specifika obou trhů.

*E15: Jak se liší?

Kromě velikosti spočívají specifika brněnského trhu v tom, že lidé reagují daleko více na slevové akce než v Praze. Vzhledem k tomu, že nemají tolik peněz, vyčkávají na slevu do poslední chvíle a potom reagují poměrně masivně. Pod vlivem slevy jednají emocionálněji. V Praze samozřejmě reagují také, ale pokud se pro nějaké bydlení rozhodnou, finanční podmínky už řeší v rámci konkrétního jednání.

*E15: V Brně se také tolik nestaví.

Je to menší trh a musíte tam přesně trefit cílovou skupinu, která je těsně nad výší nájmu a může si koupi bytu dovolit. Je tam velká konkurence panelákových bytů, ale ne moc dobré kvality. Pokud nasadíte zaváděcí cenu lehce nad 30 tisíc za metr čtvereční, je to zajímavý produkt. V drtivé většině nicméně kupují byty lidé, kteří přišli do Prahy i do Brna za prací a usadili se tam.


Čtěte také:

Nadšení developerů z tuzemských hor ochladlo

Poptávka po kancelářích se propadá


*E15: Stavíte také řadové domky?

Máme je jako doplňkovou nabídku. Tvoří kolem 15 procent naší produkce. To je cílová skupina lidí, kteří opouštějí byt a kupují si řadový domek. Hodně našich klientů, protože jsme na trhu už 12 let, mělo byt od nás, ten teď prodávají a jdou do našeho řadového domku.

*E15: Jaký vidíte nejbližší vývoj trhu?

Když se podíváme na demografický vývoj, je zjevné, že společnost stárne a ubývá ročníků, které mají zájem o tento segment bydlení. Ovšem Praha a Brno jsou a nadále budou absorbovat pracovní síly z celé republiky. Pravděpodobně bude daleko více stagnovat trh mimopražského bydlení, protože regiony budou demografickým vývojem přirozeně víc postiženy než hlavní město. To bude vzhledem k platovým podmínkám pořád přitahovat produktivní lidi, kteří jsou potenciálním zdrojem odbytu našich bytů.

*E15: Ostrava vás neláká?

Ostravu jsme zvažovali a připadala nám zajímavá. Ale krize nejvíc zasáhla právě severní Moravu. V blízké budoucnosti bych na Ostravu nesázel, ve střednědobém horizontu je možné všechno. Těžký průmysl, který tam má stále silné zastoupení, je výrazně cyklického rázu, tudíž i vliv na poptávku bude daleko vyšší než v metropolích, ať už Praze nebo Brně.

*E15: Nakupujete teď pozemky?

Samozřejmě že nakupujeme. Doba tomu nahrává, protože spoustu vlastníků, kteří měli určité představy, z nich krize vyvedla. Ale naše firma spolupracuje se skupinou restituentů, s nimiž máme dlouhodobé smlouvy nebo opce, a pozemky přikupujeme. Na tom realitní krize nic nezmění, protože plnění máme domluveno na několik let dopředu. Nákupy ad hoc vyplývající z toho, že krize je i příležitost, které jsme v rámci svých finančních možností využili.

*E15: V kterých lokalitách konkrétně jste nakupovali?

Primárně se vždy držíme lokalit, kde fungujeme už deset let. Pořád jsou to Praha – západ, Brno, v žádném případě se netlačíme do samotného centra. Míříme teď například zpátky do Uhříněvsi, Kolovrat, kde máme poptávku vyzkoušenou. Developerů je tam víc, ale každý musí mít svou strategii a my ji máme dlouhodobě vyzkoušenou.

*E15: Co ve vašem případě znamená nízkoenergetické bydlení?

To se týká řadových domů. Používáme systém Durisol (takzvané ztracené bednění), kde jsou poměrně nízké tepelné ztráty. Spojujeme to s možností umístění solárních kolektorů na ohřev vody a z části i na vytápění domu. Kombinace solárních panelů s poměrně masivním zateplením dává dohromady nízkoenergetickou náročnost stavby.

*E15: O kolik se tím zvýší cena domku?

Zhruba o 150 tisíc korun.

*E15: Jakou slibujete klientům návratnost této investice?

BRAND24

Přibližně sedm až deset let.

Petr Vaclavík (41)

Pochází z Frýdku-Místku, vystudoval Právnickou fakultu UK. Už v průběhu studií pracoval v realitních kancelářích spadajících pod bankovní sektor (Komerční banku, IPB), kde poté působil jako právník. V roce 1996 začal podnikat, v roce 2000 spoluzakládal developerskou společnost Bemett, jejímž je výkonným ředitelem a místopředsedou představenstva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).