Menu Zavřít

Petr Otava: OKD nepřežijí druhý kvartál příštího roku. Mám o kus zájem

17. 10. 2015
Autor: Hynek Glos, Euro

Je ostravským patriotem, ale do fotbalového Baníku se mu investovat nechce. Fotbal je prý byznys, který neumí. Spolumajitel skupiny Metalimex Petr Otava mladší, syn nedávno zesnulého podnikatele Petra Otavy, v exkluzivním rozhovoru pro týdeník Euro vysvětluje, proč jsou jeho vztahy se Zdeňkem Bakalou na bodu mrazu, jak se dívá na záchranu Ostravsko-karvinských dolů a proč není Metalimex na prodej.

Jednou z horkých politicko-ekonomických kauz, která se vás přímo dotýká, je osud Ostravskokarvinských dolů (OKD). Jak se díváte na vývoj v posledních letech?

Je to smutný příběh velmi úspěšné a jedné z nejziskovějších firem v Česku.

V čem?

Hlavní problém nastal s odlivem peněz z OKD. Šachtu bez peněz nemůžete provozovat. Akcionáři měli představu, že OKD bude přinášet stále stejné zisky. Po prudkém propadu cen uhlí v OKD nezbyly peníze na provoz a capex (investiční náklady – pozn. red.).

My jsme vždy říkali, že minimální roční capex musí být alespoň dvě miliardy korun. V době růstu to bylo samozřejmě více. Dneska ovšem mají za poslední dva roky capex ve výši pouze 20 milionů eur ročně a ještě se tím nový management NWR chlubí.

Jak jste se vlastně historicky do OKD dostal?

V roce 2000 jsem ukončil Ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě a dostal nabídku od otce, abych se na Metalimexu v Praze začal věnovat obchodu s uhlím, koksem a palivy obecně. Přišel jsem tedy do Metalimexu, kde jsem začínal od nuly jako referent. Metalimex byl v té době ve skupině Karbon Invest. Když se doly v roce 2004 prodávaly Zdeňku Bakalovi a Peteru Kadasovi, požadovali, abych s nimi dál pokračoval, protože jsem byl tehdy šéfem obchodního týmu s palivy Metalimexu, a nakonec jsem zůstal do července roku 2011.

Spousta lidí tvrdí, že jsem tehdy utekl před blížícím se problémem, ale v roce 2011 jsem odešel na vrcholu cyklu i vrcholu OKD, a to v době historicky nejvyšších cen uhlí a nejnižších zásob, co kdy OKD měly. V té době jsem se po dlouhých diskusích s otcem rozhodl přijmout jeho nabídku a vrátit se do jeho skupiny. Cílem bylo začít řídit denní operativu a byznys, ze kterého plánoval postupně odejít.

Doly OKD

Jaký je váš návod na záchranu OKD?

Významně se věnovat kvalitě uhlí, navýšit těžbu a investice a změnit přístup k zákazníkům. To je jediný návod. OKD dělají přesný opak toho, co dnes dělá jejich konkurent JSW (polské černouhelné doly Jastrzębska Spółka Węglowa – pozn. red.).

Nicméně i vy máte jako odběratel uhlí v OKD své zájmy.

Samozřejmě a nemění se na tom nic ani s odchodem mého otce. Jsme významným odběratelem uhlí pro OKK a Coal Mill a působíme tam i obchodně jako dlouhodobý dodavatel materiálů a náhradních dílů. Takže ano, naším zájmem jednoznačně je, aby OKD nadále fungovaly.

Uvažujete o koupi OKD?

Mohu určitě vyloučit zájem koupit celou společnost. O koupi části aktiv OKD jsme připraveni seriózně diskutovat. A pokud OKD skončí v rukou státu – a to se teď bavíme čistě hypoteticky –, jsme připraveni se všemi zúčastněnými diskutovat a pomoci.

Jaký scénář záchrany OKD preferujete?

Může to mít různé scénáře. A není to o nějaké preferenci. Je podstatné, co budou dělat držitelé bondů s NWR. Představa, že to za korunu odevzdají státu, je nereálná. Pravděpodobný scénář bude prodej části aktiv a zbytek bude muset být odevzdán do rukou státu.

Nabízel vám Zdeněk Bakala prodej části aktiv?

Ne, proběhly neoficiální dotazy, rozhodně ne ve formě nabídky. Na rychlý prodej už je pozdě a oni to vědí. Když jsme kupovali OKK Koksovny, firma ručila za bondy NWR a trvalo hodně dlouho, než se v Londýně a New Yorku podařilo z tohoto závazku dostat. I kdyby začali prodej dnes, už ho nestihnou dokončit. Šachtu za pár měsíců neprodáte, to není supermarket, kam přijdete a vidíte, co kupujete. Mám pocit, že dnes na NWR neexistuje žádný krizový scénář, žádná exit strategie.

Jaký máte plán vy, pokud dodávky vypadnou?

V současné době nakupujeme uhlí i z Polska a máme nabídku na pokrytí dodávek za takových podmínek, že ji OKD sotva dorovnají. Ale my nechceme nechat doly padnout a je i v našem zájmu diverzifikovat dodavatele. Ale jsme samozřejmě připraveni, až OKD zkolabují. Dovážíme také významné objemy z USA a Ruska.

Takže počítáte s kolapsem OKD. Kdy podle vás může nastat?

Podle mě je naprosto zřejmé, že nepřežijí druhý nebo třetí kvartál příštího roku. Vzhledem k poklesu cen, výši těžby a stavu finančních zdrojů není vůbec o čem diskutovat.

Odvádí podle vás současný managament OKD dobře svou práci?

Nechci říci, že management OKD dělá špatnou práci. On dělá to, na co má. Co jim tam majitelé nechali, s tím dnes pracují. Chci tím říct, že se spoluprací jsme spokojeni. Velice si vážím práce lidí zodpovědných za těžbu uhlí, vždy jsem k nim měl velmi blízko.

Jak se díváte na aktivity slovenského finančníka Pavola Krúpy, který kupuje akcie NWR s cílem vyvolat mimořádnou valnou hromadu?

Pavol Krúpa je první, kdo NWR a Bakalu „nastřelil“. Divím se, že to někdo neudělal už dávno. Filozofii Pavola Krúpy rozumím, ale nechci ji komentovat.

Jedná Krúpa sám, nebo investuje i cizí zdroje?

Domnívám se, že jeho aktivita je privátní, ale jsou i názory, že na to není sám. Nemyslím si však, že je to podstatné.

Myslíte si, že si to Bakala zaslouží?

Víte, mně se to trochu špatně komentuje, protože svým způsobem každým komentářem střílím do vlastních řad.

Jaké byly poslední dobou vztahy vašeho otce a Zdeňka Bakaly?

Stručně řečeno hodně pod bodem mrazu. Zdeněk Bakala a jeho tým nedodrželi několikrát své slovo. Například v rámci akvizice OKK, kdy NWR bylo v časové tísni, jsme některé obchodní záležitosti odložili na později s tím, že se následně o detailech dohodneme za rozumných tržních podmínek. Bakalův management však tyto informace nedostal, a naše dohody tím pádem absolutně nedodržel.

Zdeněk Bakala

Litoval otec někdy, že pomohl Bakalovi k vlastnictví dolů?

Tehdy byl vzhledem k politickým a jiným obecně známým tlakům v podstatě donucen Karbon Invest prodat. Dnes už je to snad více než jedenáct let, tak nemá velký smysl se k tomu vracet. Ale určitě ho trápilo, jak OKD dnes vypadají, a chtěl skutečně pomoci.

Cítíte spoluodpovědnost za to, jak OKD dopadly?

Já osobně určitě ne. Věnoval jsem OKD více než deset let profesního a osobního života a věřím, že za mnou zůstala nějaká pozitivní práce. Rozhodnutí vlastníků NWR o zadlužení, vydávání bondů a výplatách dividend nemohl nikdo z managamentu OKD ovlivnit.

Jak se díváte na kauzu kolem prodeje ostravských RPG bytů?

Ta kauza je nešťastná a jen svědčí o určité Zdeňkově nesoudnosti. Vím, že se o prodej RPG bytů snažili velmi aktivně poslední dva roky, ale vždy to ztroskotalo na požadavcích, které měli. Nechtělo se mi přesto věřit tomu, že si tento deal Zdeněk skutečně „lajsnul“ udělat v situaci, kdy přesně a jasně musí vědět, jaký bude vývoj OKD v nejbližších měsících. Moc dobře musí vědět, že jde o politickou i sociální otázku a prodejem bytů se problém jen násobí.

Je podle vás prodej v pořádku i z obchodního hlediska?

Názor na to samozřejmě mám, ale nechám to na posouzení právníků.

Stahuje se podle vás Bakala byznysově z Česka?

Určitě, snaží se prodat vydavatelství Economia, nedávno prodal AWT, čemuž všichni zákazníci a zaměstnanci AWT tleskají. Přišel nový management a zástupci PKP (novým majitelem je polská státní železnice – pozn. red.) se chovají naprosto profesionálně a pragmaticky, těšíme se na spolupráci s nimi.

Má vůbec mezinárodní management šanci řídit české firmy?

Jsou samozřejmě odvětví jako IT nebo telekomunikace, kde zahraniční management fungovat jednoduše může, a obecně si myslím, proč ne také v jiných odvětvích.

Narážím na některé manažery OKD. Často se přetřásá, zda třeba bývalý šéf OKD Klaus-Dieter Beck investoval deset miliard efektivně a nenakupoval příliš draze.

Podívejte, každý dnes nadává na bývalého šéfa OKD Becka, ale díky němu teď OKD ještě žijí a nemusejí do důlní techniky v těchto složitých dobách investovat. Můžeme se dnes bavit, zda byly úplně všechny potřeba a některé nákupy nebyly moc drahé.

Na druhé straně, pokud by si ty peníze u akcionářů nevykřičel a nezainvestoval, tak tam těch deset miliard stejně není. Akcionáři by si je hned stáhli. Klaus Beck si je skutečně vykřičel, ne pro sebe, ale pro OKD. Klaus Beck udělal pro OKD a horníky tolik, co žádný šéf před ním. To je můj názor a určitě ne ojedinělý.

Měl stát zasahovat a slibovat sociální programy do Paskova?

Neměl.

Proč?

Protože Paskov byl pouze první část problému. Samozřejmě chápu, že je to politická a sociální otázka. Ale nevyřešilo to nic a ani to nic nevyřeší. Nebylo to tak, že by stát slíbil sociální program a jenom díky tomu není Paskov zavřený. Byla to pouze hra NWR, na kterou vláda nějak musela reagovat. Je samozřejmě dobře, že Paskov nadále funguje.

Měl by stát přebrat celé OKD?

Je to model, který v Evropě vždy fungoval, a to desítky let, například v Německu, Španělsku nebo Polsku. Podle mě je logické, aby se k tomu stát nějak postavil.

Jak se změní Metalimex a celá skupina po smrti vašeho otce? Vy jste po něm přebral všechny jeho pozice v MTX CZ, Metalimexu, Al Investu Břidličná, OKK Koksovnách, Mědi Povrly.

Otec dlouhodobě pracoval na zajištění kontinuity řízení firem a jedeme přesně podle jeho plánu. Převzal jsem po něm všechny pozice ve firmách, protože je vždy řídil z funkcí předsedy představenstva. Nefungujeme totiž jako klasický holding, ve stejném modelu pokračujeme a nebudeme v současné době na něm nic měnit. S tátou nám to perfektně fungovalo a je to velká škoda, že tady už není. Stále se mi tomu nechce věřit, hodně nám chybí.

V loňském roce se Metalimexu rekordně dařilo a umazali jste i velkou část dluhů, jak zatím vypadají letošní výsledky?

Loňské tržby ani zisk se asi v nejbližší budoucnosti nepodaří zopakovat, protože klesly ceny komodit, a tedy i marže. Ale určitě zase výrazně snížíme dlouhodobé investiční úvěry.

Komoditní byznys je cyklický a vždy se pohybujete na sinusoidě. Osobně si myslím, že ceny některých komodit ještě nedosáhly úplného dna.

Klesá i výroba, nebo jen ceny komodit?

Al Invest Břidličná a její Divize Tapa Tábor vyrábějí na plnou kapacitu, OKK Koksovny na 80 procent výrobní kapacity, daří se také Mědi Povrly a Coal Mill. Metalimex by se měl i přes klesající ceny komodit alespoň přiblížit loňským tržbám.

Jakou část produkce spolkne tuzemský trh a jak se podílí na tržbách export?

Průměrně za skupinu je asi 80 procent export a pětina připadá na tuzemský trh.

Jaký očekáváte vývoj na komoditním trhu?

Komoditní byznys je cyklický a vždy se pohybujete na sinusoidě. Osobně si myslím, že ceny některých komodit ještě nedosáhly úplného dna. Ať už je to uhlí, ruda, ropa, nebo třeba některé průmyslové kovy. Je evidentní, že ceny komodit jsou svázány s poptávkou a spotřebou v Číně, a obávám se, že spodní hranice sinusoidy cen určitých komodit bude delší, než jsme byli zvyklí. Čekám minimálně ještě další dva tři roky velmi nízkých cen.

Bojíte se vývoje v Číně?

Ano, bojím, protože bude zcela určující pro hospodářský vývoj ve světě. Po obrovském boomu, kdy investice prakticky do všech odvětví hospodářství dosahovaly svých maxim, zažíváme zatím nepříliš prudké ochlazeni ekonomiky. Jsem přesvědčen, že nadbytek výrobních kapacit způsobí světovému hospodářství problém.

Metalimex má obchodní zastoupení i v Moskvě, jak se pro vás změnil potenciál Ruska?

Do Ruska exportujeme produkty z vlastní produkce, například koks a obalové materiály. Taktéž v Rusku nakupujeme suroviny, ať už je to uhlí, hliník, nebo železná ruda. Pádem rublu se bohužel naše produkce stává stále méně konkurenceschopnou. Tento problém mají všichni exportéři na tento trh.

Dá se to řádově kvantifikovat?

V rámci naší skupiny, která dosahuje cca 32 miliard korun obratu, je to zanedbatelná část.

Zaujalo mě, že máte ve svém portfoliu i společnost Sardona Finance, která se zabývá realitami. Plánujete širší rozkročení Metalimexu do developerství?

Sardona Finance se developerství věnovala historicky. Sardona má rozpracován pouze jeden developerský projekt v Česku a v současné době žádný další neplánujeme.

A co váš rezidenční projekt ve Španělsku?

Můj otec začal s jeho realizací v letech 2005 až 2006 (jde o vily, domy a apartmány Mirador del Paraiso v Costa del Sol v Andalusii – pozn. red.). Hlavní projekt je z 90 procent dokončen a v podstatě i prodán. Teď má před sebou ještě několik etap a fází výstavby.

Chtěl bych, abychom tento projekt dokončili, protože táta jím v posledních letech hodně žil. Projekt má smysl i logiku a pro mě osobně je také morálním závazkem dotáhnout ho do konce. Táta by ho rád viděl úplně dokončený, proto udělám maximum, aby se to podařilo.

Jak dlouho bude ještě pokračovat?

Bude ještě trvat minimálně pět až sedm let. Dnes je developerství ve Španělsku opět na vzestupu. Dramaticky tam spadly ceny stavebních prací, které jsou na úrovni 40 procent předkrizového období roku 2008, a ten projekt je natolik kvalitní, že si kupce najde.

Do jakých oblastí kromě Evropy a Ruska ještě exportujete?

Děláme byznys na všech kontinentech od Ameriky přes Afriku až po Asii.

Šachtu za pár měsíců neprodáte, to není supermarket, kam přijdete a vidíte, co kupujete. Mám pocit, že dnes na NWR neexistuje žádný krizový scénář, žádná exit strategie.

Metalimex má poměrně dost volných prostředků, plánujete v blízké době akvizice a rozsáhlejší investice?

Příležitostí na trhu je samozřejmě spousta. Obecně, pokud budeme dělat nějaké akvizice nebo joint venture (společný podnik – pozn. red.), pak určitě v segmentech, které děláme a umíme. Je to tedy například metalurgie, ocelářství, těžební průmysl, trading atd. Určitě se nebudeme snažit o nějakou oblast byznysu, které nerozumíme. Metalimex a celá skupina byla za mého otce spíše konzervativní a na tom se nic měnit nebude.

Takže spíš opačnou cestou než investiční skupiny?

Nejsme investiční skupina. Nikdy nebudeme investovat a nakupovat za cenu výrazného zadlužení, abychom ohrozili ostatní firmy ve skupině.

Jak se vám zamlouvá měnová politika České národní banky?

Dívám se na ni velmi pozitivně. Exportérům a firmám to jednoznačně pomohlo a myslím si, že bankéři dělají v kontextu vývoje světové ekonomiky rozumnou politiku. Určitě bych uvítal, stejně jako spousta podnikatelů, aby intervenční režim byl delší a přesahoval horizont roku 2016.

V případě, že by koruna skokově posílila k hranici 25 nebo 24 korun, mělo by to negativní dopad na spoustu firem v Česku, ohrozilo by to investice ve firmách, mělo by to negativní finální efekt na HDP a zaměstnanost a taktéž by to ohrozilo plnění inflačního cíle. Ač se to mnohým nemusí líbit, osobně bych uvítal ještě slabší korunu.

Švýcarského scénáře neboli prudkého a hlavně náhlého posílení měny se nebojíte?

Já věřím, že pokud ČNB něco řekne a několikrát to zopakuje, tak to bude držet. Všichni podnikatelé a firmy na to hodně spoléhají.

Jak probíhá dědické řízení a dokdy předpokládáte, že bude jasno?

Co se týče privátních záležitostí, tak dědické řízení probíhá, ale dále se k tomu nechci vyjadřovat.

Je na trhu zájem o koupi Metalimexu?

Metalimex ani žádná firma z naší skupiny není na prodej.

Jakých byznysmenů si jako rodina vážíte?

Dobrá otázka. Já jsem nad tím přemýšlel a těžko bych úplně přesně definoval, k jakému okruhu měl otec nebo mám já blízko. Oběma se nám vždy líbilo, jak dělají byznys v Třinci. Pak si otec vážil Andreje Babiše, Jana Světlíka, Zdeňka Zemka. Tyto vztahy byly založeny na velkém a vzájemném respektu.

Petr Otava (41)
Syn nedávno zemřelého podnikatele Petra Otavy a budoucí spolumajitel Metalimexu.
V roce 2000 vystudoval Ekonomickou fakultuna VŠB v Ostravě a ihned naskočil do skupiny Metalimex, která se zaměřuje na obchod s komoditami.
Po prodeji OKD do rukou Zdeňka Bakaly v roce 2004 zůstal v dolech v pozici obchodního ředitele až do července 2011.
Poté se znovu vrátil do skupiny Metalimex, tehdy už rodinné firmy, kde pracoval po boku otce a sestry Simony jako výkonný šéf skupiny.

Autor je spolupracovník redakce


Čtěte také:

Sobotka: Cenu OKD jsme určili podle tří nezávislých ukazatelů

BRAND24

Cenu za OKD domlouval Sobotka s Urbanem, hájili se u soudu úředníci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).