Menu Zavřít

Petr Nečas: Pospíšil měl letět dříve

16. 3. 2014
Autor: čtk

Robert Šlachta byl v době, kdy zasahoval loni v červnu proti politikům těsně před odvoláním. V rozhovoru pro týdeník Euro to uvádí expremiér Petr Nečas a zdůvodňuje to selháním Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu při boji s černým obchodem s alkoholem. Metanolová aféra tak byla důsledek tohoto selhání

„ Čím hlouběji jsem pronikal do zákulisí obchodu s pančovaným alkoholem, tím více jsem byl zděšen. Tam dochází k obrovským daňovým únikům. Nemělo se vykřikovat na veřejnost, jak jsme dobří, ale měli už daleko dříve dopadnout ty pachatele, kteří obchod s černým alkoholem provozovali,“ říká Nečas. Podle jeho slov na dopadení pachatelů pak nemá ÚOOZ žádnou zásadní zásluhu.

Lví podíl patří krajským kriminálkám v Ostravě a ve Zlíně. A dodává: „A mimochodem, víte, jaké úspěchy mají v potírání obchodu s bílým masem za poslední dva nebo tři roky? Kdy podnikly poslední zátah proti organizovaným pasáckým gangům? Tady je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě, odstřel si svého politika, a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš.“

V rozhovoru to schytal i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Petr Nečas lituje, že ho neodvolal mnohem dříve, protože jeho profesní neschopnost vážně ohrožovala chod resortu.

„Odmítal řešit věci, které byly nepopulární a mediálně velmi těžko prodejné. Například kritickou situaci ve věznicích. Když byla kapacita 18 tisíc vězňů brutálně překročena, až na 23 tisíc, odmítal se tím zabývat. Veřejnost vůbec nebyla informována o tom, že se díky Vězeňské službě podařilo zabránit řetězové, dobře organizované vězeňské vzpouře. Vězni měli k dispozici síť mobilních telefonů, sekery a nože vyrobené z trubek a ocelových dílů. Já už jsem zuřil,“ říká Petr Nečas v obsáhlém rozhovoru, který vychází v pondělním vydání týdeníku Euro.


Čtěte také:

Ištvan na Nečasovi ukáže, co chce lid. Obvinění vyvolává pochybnosti

Nečasovi hrozí druhé obvinění. Spolu s ním se mohou svézt i Bendl a Poul

CONTENT24


Policie obvinila Nečase. Podle něj jde o mstu za trestní oznámení na Šlachtu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).