Menu Zavřít

Petr Koubský: Google hraje hodně vysokou hru

4. 2. 2016
Autor: Robbie Shade via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Co říci k aktuálním výsledkům společnosti Google? Šel jsem si na to provětrat hlavu. Na procházce jsem si zapsal pár poznámek do mobilu, do aplikace Google Keep. Doma jsem dohledal chybějící informace – pomocí čeho, není třeba říkat. Až článek dopíšu – což bych mohl také dělat pomocí aplikace Google, kdyby na to přišlo –, odešlu ho do redakce ze svého gmailového účtu.

Konstatovat, že se Google stal součástí každodennosti zhruba poloviny světové populace, je banální. Jeho vyhledávač nám změnil život. Skoro všechno, co potřebujete vědět, je na internetu a Google nám ukáže kde. Jistěže existují jiné vyhledávače; jistěže by prostor zaplnil někdo jiný, kdyby Google nebyl. Jenže on je, byl první a těží z toho.

Asi si hned tak nezvykneme říkat místo Google „Alphabet“, ale když jde o finance, měli bychom. Nová holdingová struktura, kterou Google založil loni v srpnu, zahrnuje řadu dalších společností a aktivit. Její jméno se dá číst všelijak: buď tak, že co písmeno abecedy, to jedna samostatná firma. Anebo tak, že tou alfou je a zůstává Google, vedle nějž se provozuje řada „other bets“, tedy dalších sázek.

Pracuji v oblasti informačních technologií přes třicet let. Myslím, že po většinu té doby veřejnost přeceňovala možnosti počítačů, zatímco dnes je tomu naopak. Neuvědomujeme si, jaké zázraky a jaká nebezpečí technologie nabízejí už dnes a co může být zítra.

Nahromadila se kritická hmotnost inovací a stát se může cokoli. Většina vedlejších sázek holdingu Alphabet se netýká oboru IT jako takového, ale jeho aplikací od známých samořídících automobilů a dronů přes automatizaci domácnosti (a shromažďování cenných dat o našem každodenním chování) po pokroky v energetice, umělé inteligenci, genomice, vesmírných technologiích. Sci-fi opouští Hollywood a jde do práce.

Nejdražší firma světa

Alphabet vzbudil v posledních dnech zájem, protože po ohlášení kvartálních výsledků předběhl Apple a stal se s tržní kapitalizací hodně přes půl bilionu dolarů. To není zase tak důležité – ta vedoucí pozice záleží na momentálních výkyvech burzy, brzy může pominout.

Důležité je uvědomit si, jak velký potenciál Google má mimo svůj základní byznys. „Vedlejší sázky“ mu dnes generují sotva půl procenta celkových tržeb, snižují však zisk holdingu o 3,6 miliardy dolarů, tedy o 15 procent. Sázka je ovšem sázka – bez vkladů se hrát nedá. Google zítřka nebude Googlem dneška.

Po většinu času lidé počítače přeceňovali. Dnes je tomu naopak. Nahromadila se kritická hmotnost inovací.

A nemysleme si ani na vteřinu, že smyslem a posláním té firmy je umožnit nám v mžiku najít nejbližší čínský bufet výměnou za zhlédnutí nějaké reklamy. To není cíl, to je prostředek. Cílem není nic menšího než změnit svět ke svému obrazu.

Pošlu teď článek Gmailem jako jeden z miliardy jeho uživatelů. Funguje výborně. Ke světové dominanci se Google propracoval skvělými službami. Kéž by to všichni dělali alespoň tak.

Autor je analytikem IT


Čtěte také:

CONTENT24

Zapomeňte na Google. Ať žije Alphabet

Google se mění v Alphabet, investoři oceňují přehlednost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).