Menu Zavřít

Petr Kolman: Přestupky v novém

5. 10. 2015
Autor: Martin Pinkas, Euro

Od prvního října 2015 novela přestupkového zákona zvyšuje horní sazby pro uložení pokut ve zkráceném řízení. V případě blokového řízení z původního tisíce korun na pět tisíc. V případě příkazního řízení ze čtyř tisíc na deset tisíc korun.

U mladistvých přestupníků se horní hranice pokuty nadále snižuje na polovinu. Navýšení těchto horních hranic vítám. Již před více než deseti lety jsem v odborném tisku poukazoval na nedostatečnost těchto hranic u mladistvých. Uvědomme si, že jen značkové džíny či mikina mladistvého delikventa mnohdy stojí o dost více než zmíněné dva tisíce. Buduje pak taková pokuta respekt k právu? Jsem si samozřejmě vědom toho, že pokuty nejsou všelékem.

Nicméně i výše pokut pro mladistvé musí reagovat na změněnou společenskou realitu. Výše pokut za přestupky se v Česku neměnila více než 20 let, takže jejich reálná výše, tudíž i citelnost pro pachatele přestupku, za tu dobu výrazně klesla.

Za významné pokládám také připomenout, že v novele přestupkového zákona se od prvního října rovněž zavádí institut „přerušení běhu doby“, jinými slovy roční prekluzivní lhůta se nově přerušuje zahájením řízení o přestupku, vydáním rozhodnutí o vině a také doručením příkazu o uložení pokuty.

Do dvou let

Přestupek však musí být projednán maximálně do dvou let od jeho spáchání. Časté zneužívání prekluzivní lhůty vedlo k široké neúctě k přestupkovému právu, zdaleka nejen u řidičů. Ve dvouleté lhůtě správní orgán musí přestupek projednat, i kdyby byl sebezapeklitější a pachatelé sebemazanější.

Dvouletou lhůtu považuji za přiměřenou. Pamatuji i návrhy na prodloužení na tři roky, což už z teoreticko-právního hlediska považuji za naddimenzované. Taková lhůta už odpovídá projednání trestného činu, nikoli společensky méně závažného přestupku.

Autor je právník


Čtěte také:

BRAND24

Stav bodového konta lze zjistit i přes datovou schránku

Za opakované přestupky vyšší pokuta. Senátem prošel registr přestupků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).