Menu Zavřít

Petr Kolman: Mládí už nemá (rádo) zelenou

12. 9. 2012
Autor: E15

Dvaadvacet tisíc středoškoláků se zúčastnilo cvičných studentských krajských voleb. Velice silný průzkum s daty, nad nimiž stojí za to se zamyslet. Volby přinesly vcelku očekávané, přesto v lecčem překvapivé výsledky. Stejně jako v jiných evropských zemích se i u českých a moravských studentů těší značné podpoře volnomyšlenkářská pirátská strana.

Piráti by dokonce volby vyhráli. Volila by je pětina studentů. Přes 15 procent by jich hlasovalo pro TOP 09, desetina studentů volila krajně pravicovou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Zajímavý mi přijde relativní nezájem dnešních mladých o Stranu zelených – čtyři procenta.

Na první pohled to sice není katastrofa, nicméně po hlubším zamyšlení to pro Liškovy zelené musí být smutná zpráva. Právě u juniorů tradičně získávali hodně hlasů, v EU patří k základnám zelených elektorátů právě především mladí a nejmladší lidé.

U nás v jihomoravském kraji si překvapivě dobře vedla jinak marginální stranička Moravané s 8,7 procenta. O takovém zisku se Moravanům u zdejší dospělé voličské populace může jen zdát. Zvláštní je, že lidé obecně nemají rádi zloděje. Když jim někdo ukradne auto či kolo, s gustem nadávají na vládu, policii i soudy, jak je něco takového možné.


Čtěte také:

Předsedou pirátské strany zůstává Ivan Bartoš

Z reforem těží finančníci, a ne obyčejní lidé, vytýkali vládě demonstranti

Na podporu odvolaného Pospíšila už proběhla první demonstrace

BRAND24


Nicméně romantizovaní lupiči, tedy piráti, mladým imponují. Když se „ukradne“ duševní vlastnictví, tak to bolí méně, než když vám ukradnou kolo. V nadsázce můžeme říci, že pro zelené se nabízí řešení: co kdyby ukradli program pirátům?

Autor je právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).