Menu Zavřít

Petr Gazdík: Příležitost dělá zloděje

12. 4. 2011
Autor: profit

O nutnosti boje proti korupci, jejíž míra v zemi v dlouhodobých srovnáních roste, mluví vždy před volbami všechny politické strany. Jejich recepty se ovšem mohou v mnohém lišit. Jak vidí problematiku korupce Petr Gazdík, STAN a předseda poslaneckého klubu TOP 09?

Foto: TOP 09

O protikorupčních opatřeních mluvily všechny předešlé vlády, ale bez větších praktických dopadů. Myslíte si, že této vládě se podaří opatření realizovat tak, aby u nás míra korupce klesla?

Ano, je to jedna z pěti priorit této vlády a nezůstává jen na papíře. V praxi už se zpřísnily parametry výběrových řízení na veřejné zakázky, zlepšil se systém jejich sledování a ministerstvo vnitra má připravený podle mě velmi dobrý plán, jak uvádět do života i další opatření. V parlamentu se nám také podařilo eliminovat fenomén poslaneckých přílepků k zákonům, které jednoznačně vytvářely prostor pro korupci.

Jaký je váš recept na efektivní omezení korupce?

Nastavení procesů ve státní správě tak, aby se z rozhodování o penězích vyloučil lidský faktor, protože smutná pravda je taková, že příležitost dělá zloděje.

A nemusí jít vždycky o stamiliony. Každý jistě zná někoho, kdo někdy zaplatil pokutu bez paragonu. To je přece také korupce.

Najdou politici recept, jak bojovat s korupcí?

Jiří Pospíšil: Vymýcení korupce je pozvolný proces Radek John: Na úplném zrušení akcií na doručitele nevznikla v koalici shodahttp://www.profit.cz/clanek/petr-gazdik-prilezitost-dela-zlodeje.aspx Jiří Dienstbier: Vláda se zabývá vlastními korupčními skandály

Navrhne či podpoří vaše strana zavedení nejdůležitějšího protikorupčního opatření: zrušení anonymních akcií?

Ano, jsme jednoznačně pro prosazení tohoto záměru a věřím, že se nám to v tomto volebním období podaří.

Navrhnete či podpoříte omezení sponzorských darů pro politické strany? Právě v tom totiž vidí zárodky korupce 85 procent veřejnosti.

BRAND24

Myslím, že důležitější než omezení sponzorských darů je možnost lepší veřejné kontroly nad financováním stran. Samotný sponzoring, pokud je přiznaný, transparentní, není problém. Česká veřejnost, například prostřednictvím médií, má možnost sledovat, jestli daná strana svému sponzorovi nepřihrává státní zakázky.

Větší problém vidím v černých penězích pro stranické pokladny, ty by pomohlo odhalit otevřené účetnictví stran. To je něco, co TOP 09 a Starostové už dělají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).