Menu Zavřít

Petr Dufek: Průmysl jede, vše ostatní kulhá

10. 12. 2013
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta E15

Zatímco česká ekonomika pořád balancuje na hranici recese, průmyslu se v posledních měsících daří velmi dobře. Ukazuje se tím kontrast mezi částí tuzemského hospodářství orientovanou na export a odvětvími mířícími na domácí poptávku, které brzdí v růstu omezení na straně spotřeby i investic.

Zároveň se ukazuje, že průmysl sám o sobě dosud nebyl schopen vykompenzovat nepříznivé výsledky ostatních oborů – především stavebnictví a služeb. Přesto naděje, že naše ekonomika se v závěru letošního roku již navrátila k růstu, není zase až tak malá.

Nejnovější data z průmyslu potvrdila trend rostoucího zájmu o produkci tuzemského automobilového odvětví. Výroba motorových vozidel roste aktuálně o necelých deset procent a v souhrnu za poslední tři měsíce dokonce o více než 17 procent. Automobilkám se tak daří docela rychle umazávat ztrátu produkce z prvních měsíců roku, kdy se ještě propadal celý evropský trh.

Zjednodušeně lze říci, že je to především automobilová výroba, která český průmysl táhne vzhůru. Stačí se podívat na výkon jednotlivých průmyslových oborů ve srovnání s dosud nejúspěšnějšími lety 2007 a 2008. Zatímco celý průmysl je nyní lehce nad hranicí výroby vytvořenou ve zmíněných letech, výroba motorových vozidel je už téměř o polovinu vyšší. A podobně vyznívají i nové zakázky. Výroba aut jako největší část tuzemského průmyslu (zhruba čtvrtina celého odvětví) tím výrazně zlepšuje výsledky celého zpracovatelského průmyslu a brání české ekonomice v propadu.

Pozitivní čísla ovšem přece jen nepřicházejí pouze od automobilek. V plusu jsou dnes už i další obory, jako jsou výroba kovových výrobků, elektrických zařízení, plastů a podobně.

Výsledky průmyslu dávají tušit, že to s naší ekonomikou nemusí být až tak špatné, jak už napověděla také nedávno zveřejněná data o HDP. Přesto je to především průmysl, který je lidově řečeno v černých číslech. Čísla z dalšího sledovaného odvětví – stavebnictví – zůstávají i nadále velmi slabá. Říjnová data naznačují, že toto odvětví je na dně, ale odraz od něj nebude vzhledem k dosavadnímu vývoji zakázek vůbec jednoduchý. Bez zajímavosti určitě není, že v bytové výstavbě zatím každý další měsíc znamená nové dno a že počet nově stavěných bytů s velkou pravděpodobností aspiruje na dosažení šestnáctiletého minima. Oslňující nejsou ani výsledky služeb. Tržby tohoto nesourodého odvětví se v říjnu reálně snížily jen o šest desetin procenta, nicméně ve významném plusu jsou jen doprava a telekomunikace.

Ačkoli se situace v českém průmyslu měsíc od měsíce zlepšuje, ekonomice stále chybí dostatečně silná domácí poptávka. Spotřební, kterou v posledních letech brzdila zhoršující se reálná finanční situace domácností, a nepochybně i investiční, která padá téměř rekordním tempem.

Autor je analytikem ČSOB


Čtěte také:

Průmysl hlavně díky autům stále roste, naopak stavebnictví se drží v útlumu

BRAND24

Český průmysl zaostává v inovacích, přesto může konkurovat Číně

Škodovka vyrobí méně aut než loni. O dvacet dva tisíc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).