Menu Zavřít

Petr Bártek: Akciový trh na rozcestí

29. 8. 2012
Autor: profimedia.cz

Český akciový trh se od svého dna před třemi měsíci zvedl o úctyhodných 16 procent. Co je důvodem tak dobré výkonnosti, když ekonomika míří stále na jih a ani předstihové indikátory neukazují na zlepšení?

Náladu na akciových trzích zásadně podpořilo oznámení ECB, která je připravena v případě potřeby zamezit útoku trhu na španělské a italské dluhopisy. To samo o sobě ekonomice nepomůže, ale zamezí šoku a la Lehman Brothers. Tahouny růstu na naší burze tak byly nepřekvapivě finanční tituly citlivé na vývoj evropské ekonomiky.

Naproti tomu energetické akcie, které jsou více závislé na globálním vývoji, byly spíše brzdou trhu. I ty se ale po předvedení solidních čtvrtletních výsledků zvedly. Ocenění trhu se tak s jedenáctinásobkem očekávaných zisků vrátilo k úrovním po jarním kole kvantitativního uvolňování ECB a není daleko od úrovní před snížením ratingu USA.


Čtěte také:

Martin Kujal: Země, která snědla zítřek

Herbert Krpeš: Nevlídné brokerské časy

Jaroslav Brychta: Španělské bondy jsou nechtěné zboží

CONTENT24


Riziková prémie na prudký propad ekonomiky tedy byla vymazána a další růst bude záviset na výhledu hospodaření. Odhady zisků u nás ale od začátku roku klesly o 19 procent a nadcházející dlouhodobý oddlužovací proces na jihu Evropy nedává naději k rychlému obratu.

Autor je analytikem České spořitelny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).