Menu Zavřít

Petice za narovnání nájemného

29. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Vážení poslanci a senátoři! Ve smyslu zákona č. 85/1990 Sb. vás žádáme o změnu legislativy, jež by odstranila přetrvávající systém dvojích cen nájemného, který zvýhodňuje skupinu občanů bydlících v nájemních bytech s regulovaným nájemným. Třináct let po změně režimu přetrvává v oblasti nájemního bydlení legislativa poplatná totalitě.

Jedné skupině nájemníků zaručuje levné bydlení, jiné skupině znemožňuje přístup k této výsadě a odsuzuje ji k placení tržních nájmů, které jsou v důsledku státní regulace neúměrně vysoké. Zvýhodnění privilegované skupiny nájemníků je i na úkor občanů bydlících ve vlastním nebo družstevním bytě a majitelů domů. Obce a města jsou jako významní vlastníci bytů regulací rovněž omezeny ve vybírání nájemného a ušlé příjmy kompenzují na úkor veřejných rozpočtů.Vyhlášky určující výši regulovaného nájemného opakovaně zrušil Ústavní soud ČR jako protiústavní. Státu hrozí prohrané žaloby o náhradu škody u mezinárodních institucí od nejvíce postižených skupin. Žádáme vás o přijetí takových změn, aby zákony vyhovovaly následujícím kritériím:

* spravedlivé vyrovnání nájmů pro všechny - jediné nájemné, jehož výši určí v daném místě nabídka a poptávka.

* žádné zvýhodňování nájemníků oproti byd lícím v družstevních nebo vlastních domech (s výjimkou sociálního bydlení pro potřebné).

* náprava v krátké době - považujeme za při měřené odstranit dvojí ceny nájemného do 2-3 let. Neprivilegovaný tržní nájemník dostává zpravidla 3měsíční výpověď a musí si poradit.

* plynulé narovnání bez překmitů a nestability - zrušení regulace ze dne na den by mohlo přinést chaotické zvýšení cen, které by vyhnalo nájemníky i z bytů, které by si po vyrovnání tržních cen mohli dovolit zaplatit.

* nájmy v obecních bytech na úrovni tržních nájmů v bytech soukromých - proč by se ob ce měly zříkat možných příjmů ze svého majetku ve prospěch vybraných nájemníků, když obecní majetek patří všem.

CONTENT24

Petiční výbor Iniciativy za snížení ná kladů na bydlení

www.narovnani-najmu.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).