Menu Zavřít

Pétanque je sport pro každého

13. 9. 2004
Autor: Euro.cz

VOLNÝ ČAS Hra pétanque se stává čím dál populárnější i v naší zemi. Je to nejen ideální sport pro všechny generace, ale také dobrá příležitost pro neformální obchodní setkání.

VOLNÝ ČAS Hra pétanque se stává čím dál populárnější i v naší zemi. Je to nejen ideální sport pro všechny generace, ale také dobrá příležitost pro neformální obchodní setkání.

První česká „profesionální“ sezona pétanque začala podle prezidenta České asociace pétanque klubů (ČAPEK) Karla Dohnala na jaře 1995, kdy se uskutečnila necelá desítka turnajů a měli jsme zároveň první reprezentanty na mistrovství světa v Bruselu. ČAPEK je od té doby rovněž řádným členem Mezinárodní federace pétanque (FIPJP). Ta vznikla již v roce 1958 především z iniciativy Francie, Belgie, Španělska, Švýcarska a jiných „tradičních“ evropských národních federací. Dnes je členem FIPJP celkem 58 států ze všech kontinentů.

BEZ SPONZORŮ TO NEJDE

Od roku 1995 se pétanque i ČAPEK dočkaly bouřlivého rozvoje. „Z několika nadšenců, kteří do našich zeměpisných šířek přivezli první koule, se zdejší skupina rozrostla postupně na desetitisíce hráčů, pro které se pétanque stal běžnou zábavou a relaxací. Těch, kteří pétanque provozují aktivně jako sport, zúčastňují se ročně kolem stovky turnajů a bojují o body do žebříčků, je dnes více než 700,“ říká prezident ČAPEK Karel Dohnal. Podle něj jsme se také dokázali zařadit mezi několik zemí, které jsou schopny pořádat mezinárodní turnaje na vysoké úrovni. I v tomto sportu platí obecně známé pravidlo, že bez sponzorů to nejde. V případě české „petané“ jde o zajímavý úkaz. Hlavní pořadatel nejvýznamnějšího turnaje - Avokádo Cupu - a zároveň ředitel sponzorující firmy Pavel Valenz totiž patří spolu se svým synem k naší absolutní hráčské špičce. Zároveň reprezentují Českou republiku na mezinárodních turnajích v zahraničí. „Pétanque se dá hrát na profesionálně vybudovaném kurtu, ale také kdekoliv na plácku u vody či u lesa,“ potvrzuje Valenz univerzálnost tohoto sportu.

KAŽDOROČNĚ PŘES 80 TURNAJŮ

Česká asociace pétanque klubů každoročně organizuje turnaje mistrovství republiky všech hráčských kategorií. Mistři České republiky v kategorii mužů, žen a juniorů nás pravidelně reprezentují na mistrovstvích světa i Evropy. Každý rok se u nás koná více než 80 turnajů různých kategorií. Několik jich podle Dohnala získalo díky své atmosféře a organizaci dobrou pověst v zahraničí, což mělo za následek nárůst zájmu cizinců o účast na tuzemských akcích. Šlo o reprezentanty Anglie, Itálie, Tuniska, Izraele, Polska, Slovenska, Rakouska či Seychelských ostrovů. V roce 2000 byla asociace ČAPEK přijata za řádného člena ČSTV. „Jako jeden z mála nových sportů se tak pétanque dostal do oficiální sportovní rodiny a může participovat na využívání prostředků, které plynou z činnosti společnosti Sazka na rozvoj českého sportu. Idíky těmto prostředkům máme možnost důstojně reprezentovat naši republiku, pořádat množství akcí pro naše členy inečleny,“ říká k tomu Karel Dohnal.

ZATÍM BEZ PLACENÝCH ZAMĚSTNANCŮ

Asociace ČAPEK se podle svého prezidenta cítí na další a větší projekty. Brání jí však údajně nedostatek peněz a času. „Zatím nemáme ani jednu alespoň částečně placenou pracovní sílu, která by vyřizovala nejnutnější agendu. Vše zařizují nadšenci ve svém volném čase po zaměstnání,“ upřesňuje Karel Dohnal. Radost mu ale prý udělala některá města a vesnice, kde se pétanque stal obecním sportem a využitím volného času. „Jeho jednoduchost a dostupnost jej ostatně k tomuto předurčuje,“ dodává.

ZAJÍMAVOSTI Z PRAVIDEL

* Koule musí být kovová o průměru mezi 7,05 cm až 8 cm. Hmotnost koule se má pohybovat v rozmezí od 0,65 do 0,80 kg. Cíl o průměru mezi 25 až 35 mm může být výhradně ze dřeva.

* Pétanque se praktikuje na všech terénech. Pro národní šampionáty a mezinárodní soutěže platí minimální rozměr hřiště 4 x 15 m. Při rekreační hře se hřiště nevyznačuje.

* Zápas se hraje do dosažení 13 bodů jednou stranou. Ve skupinách je možné hrát zkrácenou hru do 11 bodů. Za bod se považuje každá koule, která je po ukončení hry blíže cíli než první nejbližší koule soupeřova.

Pramen: ČAPEK

PÉTANQUE MOHOU HRÁT:

* Dvě družstva po 3 hráčích - každý má 2 koule

BRAND24

* Dvě družstva po 2 hráčích - každý má 3 koule

* Jeden hráč proti jednomu - každý má 3 koule

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).